De câte ori nu ne-am gândit ce combinații de salate sau ce legume să mai alegem pentru a ne potoli nevoia de foame dar și pentru a evita riscul să ne deshidratăm? Nutriționiștii au venit în aceste ultime săptămâni de vreme caniculară cu o serie de sfaturi. Ei au susținut că trebuie să bem constant lichide dar și să alegem legumele și fructele cu un raport ridicat de apă.

În aceste condiții, ne ducem imediat cu gândul la castravete. Extrem de sărac în calorii dar și cu o concentrație mare de apă în compoziție, acesta este leguma ideală pe timp de vară dar și în diete  Folosim castravetele în mai multe tipuri de salate, iar succesul este garantat. Mulți dintre noi preferăm chiar să îl mâncăm simplu, cu câteva lingurițe de sare lângă. Aceasta este însă combinația cea mai puțin indicată.

Castraveții cu sare pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales în perioadele caniculare. E adevărat că leguma preferată a românilor este formată 90% din apă. Dar crastraveții conţin şi potasiu, un electrolit esenţial pentru o hidratare optimă. Chiar dacă castraveţii au multe beneficii, consumul acestora cu sare nu este recomandat.

Castravetele mâncat în acestă combinație, un real pericol

Castravetele este depurativ şi un excelent diuretic, bogat în fibre. El este util în eliminarea surplusului de grăsimi. În combinația cu sarea, lucrurile se schimbă radical. Sarea produce o retenţie de apă. În plus, ea contribuie și la creşterea volumului de fluide din corp. Cei care consumă castraveţii cu sare le anulează toate beneficiile de care am vorbit mai sus.

Retenţia de apă mai este cunoscută şi sub denumirea de edema. Edema este o afecţiune care presupune scurgerea apei din sânge în ţesuturi. În circumstanţe normale, fluidele sunt drenate din ţesusturile corpului prin sistemul limfatic – o “reţea” de tuburi a organismului prin care se înlătură toxinele şi materialele străine pentru corp.