Recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății intestinale, această băutură fermentată oferă o sursă bogată de mai multe vitamine și minerale.

Iată tot ce trebuie să știți despre Kefir, inclusiv diferența dintre acesta și iaurt și cât de mult puteți să beți zilnic.

Kefirul este de fapt lapte fermentat. În mod tradițional, este fabricat cu tuberculi de kefir, care se pun în lapte și se lasă să stea între una și două zile.

Beneficiile pentru sănătate

Dieteticianul Caroline Margolis spune că majoritatea persoanelor pot beneficia de consumul de Kefir, inclusiv copii, femei însărcinate și cele care alăptează.

Unele dintre numeroasele beneficii potențiale ale sănătății kefirului includ:

O sursă bogată de vitamine și minerale

„O porție de Kefir este o sursă excelentă de vitamina D, riboflavină, calciu și fosfor și o sursă bună de proteine, vitamina A, vitamina B12, potasiu și seleniu – toate substanțele nutritive importante pentru fiecare ZI”, spune Margolis. „Procesul de fermentare îmbogățește conținutul de vitamine B1, B12, K, acid folic, calciu și aminoacizi și produce metaboliți care promovează sănătatea, altfel cunoscuți ca postbiotici”.

Susține sănătatea intestinului

„Cercetările continuă să susțină faptul că integritatea microbiomului nostru intestinal poate fi esențială pentru sănătatea noastră”, spune Margolis. Kefirul furnizează diverse probiotice (bacterii bune) pentru a ajuta la echilibrarea microbiomului.

În plus, oferă beneficii digestive extraordinare. Multe persoane cu intoleranță la lactoză pot constata că tolerează Kefirul, deoarece procesul de fermentare ajută la descompunerea lactozei.

Susține imunitatea

Kefirul, având în vedere natura sa bogată în probiotice, s-a dovedit că susține un sistem imunitar sănătos și chiar modulează sistemul imunitar. Cei care au terminat un tratament cu antibiotice pot constata că acesta ajută la refacerea bacteriilor bune din intestin.

Combate inflamația

„Studiile au arătat că cei care consumă kefir au o scădere a concentrațiilor de citokine pro-inflamatorii și o creștere a concentrațiilor anti-inflamatorii de citokine. Astfel scade inflamația în corpul nostru pentru a reduce riscul de boli sau complicații legate de boală”, spune dieteticianul.

AJUTĂ la sănătatea oaselor

Unele mărci de kefir sunt îmbogățite cu vitamina D pentru beneficii și mai mari pentru sănătatea oaselor.

De asemenea, kefirul poate îmbunătăți starea de spirit. kefirul conține și triptofan, un aminoacid care servește ca precursor al serotoninei, ajutând la creșterea nivelului de serotonină din creier

Ajută la controlul glicemic

Cercetările efectuate pe 60 de pacienți diabetici au constatat că cei care au băut kefir au prezentat valori mai scăzute ale glucozei decât cei care au luat o altă băutură fermentată.

Poate avea efecte anticancerigene

Kefirul are potențiale proprietăți antitumorale împotriva cancerului de sân, a cancerului colorectal și a limfocitelor T maligne.