Grupul CEZ vrea să-și vândă operațiunile și să iasă de pe piața enrgiei din România. Este o lovitură uriașă pentru economia românească ținând cont că această companie este printre principalii jucători din domeniu.

CEZ în România își concentrează activitatea în regiunea Olteniei și a Dobrogei. Compania din Cehia acționează pe piața de la noi prin nouă companii. CEZ asigură alimentarea cu energie electrică pentru şapte judeţe din Oltenia. De altfel, gigantul energetic este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României.

Regiunea de sud-vest a țării este dependentă de serviciile CEZ. Autoritățile române au fost informate despre intenția gigantului energetic. Nu este prima oară când CEZ vrea să plece de la noi din țară. Compania a mai încercat și în trecut dar fără succes. Acum cehii vor să vândă întreg business-ul.

Oficialii grupului ceh nu au comentat până la acest moment subiectul. Principalul motiv pentru care CEZ vrea să încheie operațiunile din țară este legislația schimbătoare pe care noi o avem. Controversata ordonanţă 114 impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie.

Săptămâna aceasta ar urma ca un oficial de la Praga să ajungă în România pentru a se discuta despre această situație. Autoritățile de la noi au fost informate cu privire la acest subiect. O decizie clară despre ieșirea CEZ din România s-ar putea pronunța abia luna viitoare.