Măsurile graduale propuse de CNSU pentru limitarea răspândirii pandemiei au fost aprobate de către Guvern în şedinţa de miercuri.

Astfel, masca de protecţie devine obligatorie pe plan naţional în toate spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de unităţile de învăţământ, dacă incidenţa este cuprinsă între 1 şi 3, iar dacă se trece de 3 masca devine obligatorie în toate spaţiile deschise.

Localurile şi cinematografele vor funcţiona la capacitate redusă

Evenimentele private sunt interzise pe plan naţional, iar localurile şi cinematografele vor funcţiona la capacitate redusă, conform precizărilor făcute de secretarul de stat Raed Arafat, în carul unei conferințe de presă.

Şeful DSU a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că au fost adoptate propunerile CNSU cu privire la impunerea de măsuri progresive pentru reducerea răspândirii pandemiei.

”Astăzi au fost dezbătute propunerile CNSU. Rămân următoarele măsuri – referitor la purtarea măştii, până la 3 la mie masca este purtată în spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de unităţile de învăţământ.

Masca devine obligatorie

De la 3 la mie, masca devine obligatorie în toate spaţiile închise. De la 0 – 1,5 incidenţă restaurantele, cafenelele, cinematografele vor funcţiona cu capacitate de 50%. Între 1,5 şi 3 la mie cu 30%. Mai mare de 3 la mie vor fi, din păcate, închise”, a anunţat Raed Arafat.

În plus, s-a decis ca testarea obligatorie a personalului din centrele rezidenţiale odată pe săptămână.

”Acest lucru este foarte important. Evaluarea lor va duce la reducerea transmiterii virusului către beneficiari”, a explicat Arafat.

Evenimentele private sunt interzise

El a anunţat, de asemenea, că măsurile referitoare la evenimentele private au fost adoptate de către Guvern: ”Evenimentele private sunt interzise în spaţii publice închise şi deschise pe plan naţional”.

Arafat a precizat şi că referinţa va fi la cifrele de la Evidenţa Populaţie atunci când se va stabili incidenţa cazurilor.

”Asta înseamnă că în fiecare zi incidenţa va fi calculată pe ultima cifră pe care o au de la Evidenţa Populaţiei.

Sunt măsuri gata stabilite

Dacă trece de 3 la mie prevede că în maximum 48 de ore Prefectura sau Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipiului Bucureşti constată şi toate măsurile devin aplicabile.

Sunt măsurile stabilite, în momentul în care s-a intrat pe cifra respectivă comitetul municipal sau judeţean constată şi absolut toate măsurile revăzute intră în vigoare”, a mai declarat Arafat.

În ceea ce priveşte regulile privind campania electorală, acestea au fost aprobate aşa cum au fost propuse de CNSU: 20 pentru evenimentele din interior şi 50 pentru cele organizate în spaţii deschise.

Foto: INQUAM / Octav Ganea