Proprietarii de câini, obligați să anunțe pierderea patrupedelor

E lege pentru proprietarii de câini. Într-un interviu acordat luni, avocatul Constantin Durgheu a discutat despre sancțiunile cu care se pot confrunta proprietarii de câini în cazul în care nu anunță pierderea acestora la Poliție în termen de maxim două zile. Această obligație este valabilă pentru orice rasă de câine.

Avocatul este de părere că acest gest ține de responsabilitatea care cade pe umeri deținătorilor de câini. Totodată, el consideră că termenul prevăzut de lege, 48 de ore, este mult prea lung. Constantin Durgheu îi sfătuiește pe proprietari să nu aștepte atât de mult pentru a raporta dispariția patrupedelor.

„Ajungem la articolul 18. Contravenţii. Este extrem de important! Din punctul meu de vedere, numeroase contravenţii prevăzute de legiuitor ar trebui să fie infracţiuni.

Şi anume: avem la articolul 18, alineatul 1, litera b, «neanunțarea la poliţie a pierderii câinelui», prevăzut de articolul 1 și avem articolul 1. «Câinii periculoşi». Să vii tu, legiuitor, să îmi spui mie că aceste contravenţii se sancţionează cu amenzi care oricum au un cuantum foarte mic – dar nu contează cuantumul amenzii – mi se pare o imbecilitate în formă pură, pentru că, în momentul în care tu, ca proprietar, dacă eşti responsabil şi ai pierdut un câine – orice câine! – şi nu l-ai anunţat în 48 de ore – termenul mi se pare foarte lung, de la momentul la care ai constatat dispariţia… Nu ai cum să nu constaţi dispariţia imediat.

Câinele, dacă nu e în curte şi nu e împrejurul casei – oricum nu avea ce căuta afară dacă vorbim de câini periculoși sau agresivi – este cât se poate de evident că e pierdut, nu trebuie să aştepţi 48 de ore”, a declarat avocatul, pentru DCNews TV.

caini ghid
Câini / SURSA FOTO: Dreamstime

Constantin Durgheu face un apel pentru „responsabilizarea” deținătorilor de câini

În cadrul interviului, avocatul a exprimat opinia că ar trebui să existe o infracțiune în astfel de cazuri. Potrivit lui, pierderea unui Rottweiler sau a unui Cane Corso, chiar și dacă este dresat, poate duce la situații necontrolate.

În ipoteza în care câinele părăsește incinta curții și ajunge într-un loc public, pot apărea reacții imprevizibile care pot cauza tragedii. Aceste incidente s-au întâmplat deja în trecut.

Avocatul a subliniat că o astfel de situație ar trebui tratată drept infracțiune. În plus, o legislație mai strictă ar putea preveni astfel de evenimente prin responsabilizarea mai mare a proprietarilor de câini.

„Aici ar trebui să fie o infracţiune, pentru că ai pierdut un Rottweiler, un Cane Corso, care chiar dacă este bine dresat şi educat, în situaţia în care acel câine, printr-o împrejurare nefericită, a părăsit incinta curţii – Dumnezeu ştie unde a ajuns, într-un loc public – poate să aibă reacţii necontrolate, reacții care să provoace tragedii. Și nu o dată s-a întâmplat acest lucru.

Atunci, bineînţeles că toată lumea este scandalizată şi opinia publică tropăie – «câine fără stăpân» sau «nenorocitul acela care are acel Cane Corso, Rottweiler» sau orice alt gen de câine – fără să vadă că, de fapt şi de drept, dacă din punct de vedere legal şurubul ar fi mai strâns şi legislaţia ar fi mai solidă şi acest gen de situaţie ar fi tratată ca o infracţiune, multe astfel de situaţii ar fi evitate datorită faptului că proprietarii de câini ar fi infinit mai responsabili.

Responsabilizarea posesorilor de câini este extrem de importantă”, a precizat avocatul Constantin Florin Durgheu.

Ce poți face dacă ți-ai pierdut câinele

Dacă ți-ai pierdut cățelul, există câțiva pași pe care îi poți urma:

1. Căutare în zonă: Începe căutarea în zona în care ai pierdut cățelul. Verifică vecinătatea, parcurile și orice alte locuri unde s-ar putea ascunde.

2. Anunță autoritățile locale: Poți contacta autoritățile locale, cum ar fi adăposturile pentru animale sau poliția, și să le oferi o descriere a cățelului pierdut.

3. Anunță comunitatea locală: Postează anunțuri pe rețelele de socializare locale, grupurile de comunitate și panourile de anunțuri din zonă. Include o fotografie și o descriere a cățelului.

4. Contactează organizațiile de salvare a animalelor: Poți să contactezi organizațiile locale de salvare a animalelor sau alte grupuri de voluntari care se ocupă de găsirea animalelor pierdute.

5. Întreabă veterinarul: Dacă cățelul are microcip, poți verifica cu veterinarul pentru a vedea dacă a fost găsit și adus la o clinică veterinară.

6. Folosește rețelele sociale: Postează fotografii și detalii despre cățelul tău pe rețelele sociale, astfel încât să ajungi la cât mai multe persoane care ar putea să-l fi văzut.

7. Nu te opri: Continuă căutările și verificările regulat. Uneori, cățelul poate fi găsit după câteva zile sau chiar săptămâni.

8. Plasează anunțuri: Plasează anunțuri în ziare locale sau în reviste pentru a crește șansele de găsire a cățelului.

În cele din urmă, nu renunța la căutare. Cu răbdare și perseverență, există șanse bune să-ți găsești cățelul pierdut.