Astfel, călătoriile în scop turistic vor fi interzise iar deplasările dintr-o regiune în alta se vor face doar din motive întemeiate. De asemenea, ar putea fi prelungită și interdicția de deplasare între regiuni până pe data de 27 martie.

Totuși, va fi permisă revenirea la locuința de reședință și deplasarea dintr-o regiune în altadin motive de serviciu, sănătate sau urgențe, conform informațiilor transmise de către ANSA.

Următoarele activități vor fi restricționate

Vizitele la o gospodărie vor fi permise în zona galbenă, o singură dată pe zi, între orele 5:00 și 22:00 și pot fi făcute de către două persoane, plus copii sub 14 ani.

Trebuie menționat că italienii vor putea merge la o a două casă chiar dacă aceasta se află în zona roșie, pentru a se revedea cu familia. În anumite cazuri regiunile pot decide interzicerea acestor deplasări, mai ales în zonele cu risc epidemiologic.

Sălile de sport și piscinele vor rămâne închise iar sporturile de echipă vor fi interzise. Activitatea fizică individuală, precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau alergarea, rămâne permisă în aer liber.

Ministrul pentru Afaceri Regionale, Mariastella Gelmini, a anunțat că ar putea fi redeschise în luna aprilie cinematografele și teatrele. Barurile și restaurantele rămân deschise în zona galbenă, însă doar până la ora 18:00.

Pandemia pune frână imigraţiei ilegale în Italia

Fundaţia ISMU, care şi-a prezentat marţi raportul anual privind migraţiile, indică o inversare a tendinţelor în Italia, ca urmare a pandemiei. „În perspectivă, este așteptată o reducere a consistenței numerice și în ceea ce privește componenta ilegală”, se arată în raportul citat în La Repubblica.

Efectul virusului Covid-19 asupra solicitanților de azil, permiselor de ședere și debarcărilor. După ani întregi, schimbăm direcția și numărul imigranților ilegali în Italia scade. Au fost 562.000 în 2019 și în 2020 au scăzut la 517.000, cu o diminuare de 8%. O inversare a tendinței după mulți ani, înregistrată de Fundația ISMU, care astăzi (marţi, 23 februarie – n.red.) prezintă raportul său anual privind migrațiile.

Unul din zece cetățeni este străin. Dintr-o populație de 59.641.488 de rezidenți în Italia, străinii prezenți sunt 5.923.000. Dintre aceștia aproximativ 5 milioane, adică 85% sunt rezidenți, 366.000 sunt imigranți care nu sunt înregistrați la primării, în timp ce imigranții ilegali sunt puțin peste jumătate de milion. Și asta în ciuda reluării debarcărilor, care s-au triplat în 2020 față de anul precedent.

S-a înjumătățit și numărul solicitărilor de azil, care în 2020 s-au ridicat la 28.000 față de 44.000 în 2019. În scădere sunt și noile permise de ședere: au fost acordate 43.000 în primele șase luni ale anului 2020, mai puțin de jumătate din aceeași perioadă a anului anterior, scrie La Repubblica.