Vestea momentului pentru toți posesorii auto. Legea privind RCA a fost modificată în 8 septembrie, iar una dintre prevederi vine în sprijinul șoferilor. Aceștia au acum șansa de a cumpăra asigurarea obligatorie la prețuri mai avantajoase decât în mod normal.

O normă emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și intrată recent în vigoare dă posibilitatea firmelor de asigurare și intermediarilor să vândă aceeași poliță RCA la prețuri finale diferite, în funcție de costurile de distribuție.

Este o premieră pentru piața din România. Măsura dă posibilitatea șoferilor de a achiziționa o poliță de asigurare la prețuri mai mici decât în mod normal.

Prețuri mai mici cu până la 10% decât oferta standard

Achiziția online, mai puțin costisitoare pentru asigurători, va permite cumpărarea unei polițe de asigurare la prețuri mai mici cu până la 10% decât oferta standard, prin brokeri sau agenți, arată primele estimări.

În curând, pe piață vor fi disponibile nu doar mai multe aplicații prin care clienții își vor putea cumpăra RCA online direct de la asigurător, dar și comparatoare de preț care vor afișa tarifele tuturor asigurătorilor, cel mai probabil cu un cost de distribuție semnificativ mai mic decât cel perceput de brokeri, deci la prețuri finale mai mici.

Cum funcționează mecanismul

Noua formă a normei spune că: „Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Norma încă în vigoare spune că: „Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat.”

Altfel spus, noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costurile de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți propriii, iar asta se va putea traduce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Prin lege, au fost eliminate obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, în conformitate cu măsurile impuse de Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor, inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora.