Plafonarea tarifelor RCA nu va rezolva problema! Este nevoie de mai multe soluții

Bogdan Chiriţoiu spune că problemele de pe piaț RCA nu sunt de ieri de azi, motiv pentru care plafonarea acestor tarife nu va revolva problema. Președintele Consiliului Concurenței spune că toate variantele sunt pe masă și că autoritățile trebuie să ia o măsură care să îmbunătățească lucrurile.

„Pe piaţa RCA există probleme, dar nu de ieri de azi. Există un proiect de lege în Parlament şi un proiect de ordonanţă la Ministerul de Finanţe, deci problemele le ştim.

Toate variantele sunt pe masă, dar trebuie să găsim o formulă prin care să ne asigurăm că peste şase luni lucrurile se vor îmbunătăţi şi nu cred că avem o singură soluţie, ci trebuie să adoptăm mai multe soluţii, să avem un plan format din mai multe măsuri ca să însănătoşim piaţa de RCA”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurței va analiza plafonarea prețurilor

Întrebat dacă instituția pe care o conduce vede justificarea plafonării prețurilor, Bogdan Chirițoiu a răspuns ”trebuie să găsim un ansamblu de măsuri. Vom vedea dacă acest ansamblu de măsuri ar trebui să includă sau nu plafonarea, dar trebuie să fim siguri că după şase luni vom fi într-o situaţie mai bună.

Când vom primi de la Guvern proiectul de act normativ îl vom analiza şi aviza cu celeritate, dar vrem să ne asigurăm că avem un plan care rezolvă problemele din piaţă. Nu cred că o singură măsură, plafonarea sau alta, este suficientă”.

Măsurile care se pot lua

Președintele Consiliului Concurenței a mai fost întrebat ce alte măsuri ar putea fi luate, însă el precizat că aceste lucru trebuie discutate cu Executivul și cu ASF.

„Sunt o serie de iniţiative în Parlament, propuneri pe care le-am făcut noi, pe care le-a făcut ASF, există acel proiect de OUG la Ministerul de Finanţe. Rămâne să vedem ce măsuri selectăm pentru implementare”, a răspuns acesta, în interviul acordat Agerpres.

De asemenea, el a amintit că tarifele RCA au fost plafonate în urmă cu cinci ani, acest lucru făcândd parte dintr-un plan mai amplu de măsuri.

„Plafonarea a fost însoţită de modificarea legislaţiei, ceea ce a avut efecte pozitive, dar, din păcate, nu tot ce s-a decis privind acea lege a fost complet aplicat, erau lucruri prevăzute în ordonanţa din 2017 care nici până astăzi nu au fost implementate.

Şi, de asemenea, a fost cel puţin o eroare în momentul în care a fost aprobată ordonanţa în Parlament. Undeva modul de aprobare a ordonanţei a creat mai multe probleme decât a rezolvat, ceea ce a contribuit la criza actuală”, a mai spus Chiriţoiu.

Trebuie doar să existe voință politică

Preșdintele Consiliului Concurenței spune că se poate lua rapid un pachet de măsuri care să oprească criza de pe piața RCA, asta dacă există voință politică.

„Dacă în 2017 a fost dată o ordonanţă, acum intenţia este de a folosi o Hotărâre de Guvern în baza Legii concurenţei, ceea ce este o premieră, această prevedere din Legea concurenţei nu a mai fost aplicată, cel puţin în perioada recentă.

Atunci, fiind un lucru complet nou, va trebui să fim siguri că îl facem bine. Va trebui să ne asigurăm că avem o analiză temeinică, un studiu de impact şi, repet, că ansamblul de măsuri pe care îl luăm va duce la rezultate pozitive în piaţă”, a conchis Chiriţoiu.