Guvernul României a pregătit o Ordonanță de Urgență (OUG) prin care va suprataxa producătorii de țiței și gaze, dar și rafinăriile care produc carburanți. Proiectul se află pe masa Guvernului în ședința de miercuri, 28 decembrie 2022, doar în analiză, potrivit Economica.

Potrivit proiectului, companiile vor plăti contribuțiile de solidaritate în valoare de 60% pe diferența dintre profitul lui 2023 și media perioadei 2018-2021, majorată cu 20%. Noua taxă ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Impozitul se va plăti la 25 iunie. Banii vor fi virați într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe, denumit „Contribuție de solidaritate”.

Ce prevede noul proiect de lege?

„Se instituie contribuția de solidaritate ca o măsură comună și coordonată la nivelul Uniunii Europene care permite, în spiritul solidarității, generarea de venituri suplimentare pentru ca autoritățile naționale să ofere sprijin financiar gospodăriilor și întreprinderilor puternic afectate de creșterea prețurilor la energie.

Contribuția se aplică în paralel cu impozitul pe profit perceput de fiecare stat membru de la societățile în cauză care depășesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021, fiind un profit excedentar”.

Pentru contribuabilii care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit se propune ca fiecare membru al grupului fiscal care datorează contribuția de solidaritate, să calculeze și să vireze contribuția de solidaritate pe baza profitului impozabil determinat în mod individual.”, prevede proiectul de lege.

Cum se calculează noua taxă?

Potrivit proiectului de lege, baza de calcul pentru contribuția de solidaritate se determină:

– pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, pe profiturilor impozabile anuale, calculate potrivit Legii 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, din exercițiul financiar 2022, respectiv din exercițiul financiar 2023 care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercițiilor financiare din perioada 2018-2021;

– pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, pe baza profiturilor contabile aferente exercițiului financiar 2022 respectiv aferente exercițiului financiar 2023 la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor contabile aferente exercițiilor financiare ale perioadei 2018-2021.