Credit Suisse First Boston va imprumuta cu 150 de milioane de dolari societatea Termoelectrica. Societatea Termoelectrica va beneficia de un imprumut garantat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), in valoare 150 de milioane de dolari, acordat de banca elvetiana Credit Suisse First Boston, au declarat surse din cadrul pietei financiare. Creditul va fi folosit de societate pentru importul de combustibil necesar pregatirii perioadei de iarna. Termenul de rambursare al creditului este de trei ani. Potrivit unei hotarari de Guvern, Termoelectrica poate contracta, pentru iarna 2001-2002, credite cu garantii guvernamentale in valoare de 400 de milioane de dolari.

Banca italiana UniCredito a cumparat 62,5% din actiunile Demirbank Romania. Fondul de Garantare a Depozitelor bancare din Turcia a anuntat ca a vandut bancii italiene UniCredito participatia de 62,5% detinuta de Demirbank Tas la filiala sa, Demirbank Romania, a declarat Virginia Otel, director de marketing in cadrul Demirbank Romania. Demirbank TAS a fost cumparata la 20 iulie de grupul financiar-bancar HSBC, care la acea data a anuntat ca nu doreste sa preia si participatiile bancii turcesti la filialele din strainatate, printre care cele din Romania, Bulgaria, Olanda si Kazakhstan. Demirbank Turcia detine 62,5% din Demirbank Romania, iar ceilalti actionari ai bancii de la Bucuresti sunt International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale – 20%, SIF Muntenia – 10%, SIF Transilvania – 4,99%, SIF Banat Crisana – 2,35% si altii – 0,16%.

Certificate de trezorerie pentru populatie. Ministerul Finantelor Publice lanseaza doua noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie, cu o dobanda anuala de 36%, informeaza un comunicat al Ministerului. Certificatele de trezorerie pentru populatie au scadenta a 180 de zile. Subscriptia la emisiuni se va realiza in zilele de 19, 20, 21, 26, 27 si 28 septembrie 2001, iar termenul de rascumparare al certificatelor de trezorerie este in zilele de 11, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26 si 27 martie 2002. Operatiunea de vanzare a certificatelor de trezorerie cu dobanda pentru populatie se va inchide in ziua de 28 septembrie 2001 la ora 14,00. Valoarea nominala a certificatelor de trezorerie este de un million de lei, cinci milioane de lei, 10, 20 si 50 de milioane de lei. Certificatele vor fi puse in vanzare prin trezoreriile celor sase sectoare din Bucuresti si Directia de trezorerie a judetului Ilfov.

Dialog a lansat sase noi aplicatii WAP. Operatorul de telefonie mobila Dialog a lansat joi, la IFABO 2001, sase noi aplicatii WAP (Wireless Application Protocol) pe piata romaneasca de telecomunicatii. Noile aplicatii WAP sunt „prognoza meteo”, prezentata la fiecare trei ore (momentan pentru orasele din sudul tarii), respectiv o zi, trei si sapte zile in avans, „rezervari de bilete la cinema” la Hollywood Multiplex din Bucuresti, precum si informatii despre salile de cinema din tara, impreuna cu detalii despre programul filmelor, „transport”, care include toate traseele pentru transportul calatorii din Capitala si combinatiile de mijloace de transport pentru a parcurge Bucurestiul intr-un timp record, alaturi de date despre serviciile de taxi din Romania. Sectiunea „restaurante” prezinta informatii referitoare la adresele si specificele culinare ale restaurantelor din tara. De asemenea, clientii companiei pot obtine informatii despre cabinetele medicale, stomatologice, spitale, farmacii, cabinete veterinare cu program normal sau non-stop, precum si despre evolutia curselor auto din Formula 1.

La Ploiesti se construieste un nou supermarket. Compagnie de Distribution Europeene a inceput construirea celui mai mare supermarket din Ploiesti. Lucrarile de constructie a celui mai mare supermarket din Ploiesti, o investitie de 2,5 milioane de dolari a firmei franceze Compagnie de Distribution Europeene (CDE), au inceput, miercuri, in prezenta primarului municipiului, Emil Calota, si a presedintelui CDE pentru Europa de Sud-Est, Jean Francaois Le Roch.
Noul supermarket se va intinde pe o suprafata de 3.600 de metri patrati, iar constructia este prevazuta sa se finalizeze pana la 15 decembrie 2001. Compania CDE R Interex, filiala din Romania a firmei franceze, a angajat societatea Proconstruct Ploiesti pentru a realiza lucrarile la supermarket. Intr-o prima etapa de functionare, aici vor fi angajate 75 de persoane, urmand ca numarul lor sa creasca odata cu extinderea activitatii.

Expozitie specializata de birotica, papetarie si obiecte promotionale. La sala Dalles din Capitala se defasoara, in perioada 18 – 21 septembrie, a doua editie a expozitiei Office 2001, manifestare la care participa 32 de firme din Romania si Ungaria. Acestea expun de la accesorii si echipamente pentru dotarea unui birou modern pana la articole din hartie, instrumente de scris si de corectura, sisteme de indosariere si laminare, materiale de prezentare, arhivare si comunicare. Un loc special este rezervat prezentarii obiectelor promotionale, inscriptionarilor si gravurilor. Orarul de vizitare este intre orele 10 – 18.