Standard&Poor’s va evalua din nou economia Romaniei. Helena Hessel, director pentru ratinguri de tara pentru Europa Centrala si de Est in cadrul Standard&Poor’s, a anuntat ca agentia de rating va trimite o echipa in Romania pentru a evalua evolutia indicatorilor economici in ultimele luni. „Mentinem de mai bine de un an si jumatate ratingul B minus, cu perspectiva negativa si am declarat ca Romania este vulnerabila din perspectiva incetarii de plati, pentru ca tara nu reuseste sa indeplineasca conditiile din acordul cu FMI. Important este insa ca acest rating a fost mentinut si ca Romania nu a fost depunctata”, a adaugat directorul Standard&Poor’s.

TIBCO 2000 se desfasoara pana pe 5 iunie. Editia a saptea a Targului International de Bunuri de Consum se va desfasura in perioada 31 mai-5 iunie, in cadrul complexului expozitional Romexpo, si va fi organizat in 19 saloane specializate pe grupe de produse, a anuntat Marin Paris, director general al Romexpo. La editia din acest an, un numar de peste 550 de firme, din 30 de tari, isi expun produsele pe o suprafata de 30.000 metri patrati. Printre tarile participante se numara Belgia, Germania, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Liban, Turcia si Ungaria. Concomitent cu TIBCO se desfasoara si Salonul International de Electronice si Electrocasnice si Salonul de Mase Plastice, organizat in colaborare cu Asociatia Producatorilor de Mase Plastice – ASPA PLAST.

Leul va fi raportat la un „cos de valute”. Guvernatorul BNR Emil Iota Ghizari a declarat ca Banca Nationala va pregati, probabil in cursul lunii iunie, o decizie prin care analiza evolutiei cursului leului sa fie facuta in raport cu un „cos de valute” care sa includa atat dolarul, cat si euro. Ghizari, care a raspuns unei solicitari a Comisiei economice din Senat ca analiza evolutiei leului sa fie facuta in raport de euro, a apreciat ca o depreciere mai accentuata a leului in raport cu euro ar determina o depreciere si mai accentuata in raport cu dolarul si ar rezulta o inflatie „ce nu poate fi neglijata”.

Investitiile straine au scazut in luna aprilie. Valoarea capitalului subscris in valuta investit in luna aprilie a scazut puternic la 3,79 milioane de dolari, comparativ cu 14,39 milioane dolari in luna precedenta. Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea Euro Invest Vision, anticipeaza, pentru urmatoarele luni, o mentinere la cote reduse a valorii investitiilor straine, cauza fiind starea de asteptare din randul companiilor straine, provocata de anul electoral. Valoarea totala a investitiei directe in valuta atrasa de Romania in perioada decembrie 1990 – 30 aprilie 2000 s-a ridicat la 4,61 miliarde dolari, provenind de la un numar de 74.025 societati comerciale cu capital strain. Principalele tari de provenienta a capitalului strain sunt Olanda, Germania si Cipru.

Fuziunea Sidex cu Termoelectrica este contraproductiva. Fuziunea Combinatului siderurgic Sidex cu Termoelectrica Galati nu este benefica pentru Combinat, a declarat, citat de Mediafax, Dan Soiman, presedintele Consiliului de Administratie si directorul executiv al Sidex. Sidex arata ca un dezavantaj al acestei fuzionari ar fi pretul de productie a energiei electrice, care la termocentrala galateana este cu circa 25% mai mare decat la societatea Electrica. Un alt dezavantaj ar fi cresterea preturilor de achizitie a combustibililor, in urma scoaterii termocentralei din circuitul de achizitie al Conel.

Despre banci. Banca International Commercial Black Sea Bank (Romania) sI-a modificat numele in „Commercial Bank of Greece (Romania) S.A.”, ceea ce corespunde mai bine statutului sau de filiala a institutiei financiare grecesti. Banca a decis sI majorarea capitalului social cu 2,2 milioade de dolari, valoarea totala a acestuia ajungand la 8,7 milioane USD.
Banca Turco-Romana a implinit sase ani de activitate. BTR cumuleaza astazi circa opt sute de angajati, care lucreaza intr-o retea de 18 sucursale din cele mai importante regiuni economice ale tarii. BTR este prima investitie a grupului Bayindir in Romania, grup care are o valoare de piata estimata la mai mult de 300 milioane USD. BTR este o banca listata la Bucuresti si Londra, iar la sfarsitul lui 1999 a primit cele mai ridicate ratinguri cotate unei institutii romanesti din partea Thomson Bank-Watch.
Romanian International Bank a deschis cea de-a patra sucursa-la din Bucuresti, prin care oferea aceeasi gama de produse si servicii prin intermediul unui personal profesionist. RIB activeaza pe piata bancara romaneasca din anul 1998 si a lansat deja pe piata o serie de produse noi, cum ar fi cartile de credit tip Standard, Gold si Business, Contul Activ, creditele de consum.

Litoral 2000 ofera turistilor trenuri modernizate. CFR Calatori ofera in aceasta vara un nou program de calatorii: Litoral 2000 antreneaza 22 de perechi de trenuri, din toate zonele tarii, cu trecere prin Bucuresti si cu destinatia Constanta-Mangalia. Pe traseul Bucuresti – litoral, toate trenurile rapide vor fi compuse numai din vagoane modernizate, cu compartimente cu cate
sase locuri, tractate de locomotive innoite de Siemens sau General Motors. CFR Calatori a pregatit un corp special de conductori, sefi de tren sI controlori de bilete. Fiecare calator va primi un pliant cu mersul trenurilor de pe magistrala 800 (Bucuresti- Constanta-Mangalia). Preturile biletelor vor ramane aceleasi.