Banca de Credit Industrial si Comercial isi schimba numele si actionarul majoritar. Ca urmare a achizitionarii de catre Finansbank A.s. Istanbul a pachetului majoritar de atiuni BCIC, se numeste Finansbank Romania SA. Totodata, capitalul varsat al bancii va fi majorat cu circa 60 miliarde lei. „Obiectivul major al Finansbank Romania este de a deveni un furnizor recunoscut de servicii financiare”, a declarat Bekir Dildar, presedintele bancii. Achizitionarea a peste 50% din actiunile BCIC de catre Finansbank A.s. Istanbul va oferi noii banci un acces mai larg pe pietele internationale prin intermediul retelei FIBA Group, care activeaza in prezent in Turcia, Elvetia, Olanda, Germania, Franta si Federatia Rusa.

Noi titluri de stat. Ministerul Finantelor a lansat certificate de trezorerie si obligatiuni de stat in valuta. Vanzarea si plata acestora se va face prin Banc Post si Banca Agricola. Valoarea nominala a unui certificat de trezorerie si a unei obligatiuni de stat cu dobanda este de 500 de dolari si 500 de marci germane. Certificatele de trezorerie au scadenta la 182 zile, iar obligatiunile de stat sunt emise pe durate de 366 si 547 de zile. Dobanzile anuale pentru aceste titluri sunt: 7,5% pentru certificatele de trezorerie in dolari, respectiv 5% pentru cele emise in marci germane; 9% pentru obligatiunile de stat emise in dolari pe o perioada de 366 zile si 9,5% pentru cele cu scadenta la 547 zile, respectiv 5,5% pentru obligatiunile de stat emise in marci germane pe o perioada de 366 zile si 6% pentru cele cu scadenta la 547 zile.

Forumul National de Investitii – Bucuresti 2000. Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) va organiza, in perioada 10-12 octombrie, Forumul National de Investitii – Bucuresti 2000. Scopul Forumului il reprezinta dezvoltarea activitatii Part-Invest, precum si oportunitatea ca titularii de proiecte sa-si sustina proiectele de investitii in fata unor potentiali finantatori. CCIR va prezenta, prin sectorul Part-Invest, un numar de 680 de proiecte de investitii, a caror valoare se ridica la circa 8 miliarde dolari, si un numar de 25 de programe de finantare din partea unor institutii bancare si a unor investitori directi.

Romania a fost prezenta la Salonul Aeronautic de la Farnborough: Societatile Avioane Craiova, IAR Brasov, Romaero Bucuresti, Aerostar Bacau, Incas, Turbomecanica Bucuresti, Aerofina Bucuresti, Metav Bucuresti, Global Business Group si Tarom au reprezentat Romania la Salonul Aeronautic International care s-a desfasurat la Farnborough, in Anglia, in perioada 24–30 iulie. Expozitia a reunit peste 100 de companii din sectorul aeronautic, reprezentand 46 de tari. Dintre acestea, doar Belgia, Canada, Republica Ceha, Franta, Italia, Japonia, Olanda, Rusia, Romania si Statele Unite au avut pavilioane nationale.

A 19-a sucursala BTR in Romania. BTR a deschis o noua sucursala in cadrul Complexului Comercial Prisma Corbeanca, fapt care inseamna pentru PrismaTown castigarea celui de-al 502-lea client si al primului serviciu bancar dedicat deservirii clientilor sai. Programul de lucru cu clientii este sapte zile din sapte, zilnic intre orele 10:00 si 20:00. In luna august, BTR va deschide o sucursala la Targu-Mures. In paralel cu extinderea retelei teritoriale, BTR a lansat recent cardurile internationale de debit si credit EUROPAY, iar in scurt timp va lansa cardurile VISA.

Erebus lanseaza cel mai mare service Opel din Romania. Investitia in noul service Opel se ridica la 3 milioane de dolari americani, iar constructia se intinde pe o suprafata de 4 mii de metri patrati, unde se regasesc toate sectiile necesare unui service complet. Sectia mecanica are o capacitate de 16 masini simultan si este dotata cu linie de inspectie tehnica periodica autorizata RAR. In service lucreaza 80 de angajati specializati si calificati dupa standardele Opel. Totodata, directorul general Erebus, Lucian Masca, spune ca „Totul despre masini” este un concept nou-lansat, complex, pe care angajatii noului service si-l asuma si de care trebuie sa se bucure cat mai multi consumatori de automobile Opel din Romania.

Matiz a plecat in China. Peste 500 de modele Daewoo Matiz au fost exportate in China de fabrica de autoturisme din Craiova, pe baza unui contract incheiat cu CHINARTS HUA JIA IMPORT AND EXPORT CORP. LTD. In acest an, pe piata chineza au mai fost exportate o mie de autoturisme Daewoo Nubira. Pana in luna iulie, Daewoo Automobile Romania a mai exportat peste 4.570 de autoturisme in Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, Macedonia si China.

„Tranzitia economica din Romania. Trecut, prezent si viitor”. Acesta este titlul unei lucrari de peste 700 de
pagini – lansata de Centrul Roman de Politici Economice, in prezenta celor doi editori, Daniel Daianu (ASE) si Christof Ruehl (Banca Mondiala), precum si a celor 24 de autori ai materialelor din acest volum. Cartea reprezinta o analiza a ultimilor zece ani de tranzitie, realizata exclusiv cu contributii romanesti.