După două zile de discuţii, o multitudine de întâlniri bilaterale, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană nu au reuşit să-şi depăşească diviziunile. Ei s-au despărţit fără un acord privind bugetul pentru perioada 2014-2020 şi fără nici cea mai mică speranţă de compromis. Singura promisiune a liderilor europeni a fost că se vor întâlni din nou la începutul anului viitor.

La finalul summit-ului, toţi liderii au încercat să minimizeze acest eşec. "Nu este o dramă", au insistat mai mulţi oficiali europeni între care preşedintele francez François Hollande sau cancelarul german Angela Merkel. Veteranul summiturilor bugetare ale UE, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a declarat că niciodată un proiect de buget multianual nu a fost adoptat "din prima încercare".

"Este un spectacol destul de trist la care am asistat în aceste ultime două zile", a reacţionat însă Catherine Trautmann, lidera socialiştilor francezi din Parlamentul European (PE). "Câteva miliarde de euro în plus sau în minus. Ce discuţie ridicolă", a afirmat la rândul său liderul liberalilor din PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt.

"Eşecul negocierilor privind viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene este o ruşine. Sunt dezamăgit pentru că acest lucru înseamnă că i-am lăsat pe mitomani şi eurosceptici să domine negocierile", a spus liderul grupului europarlamentar al Popularilor Europeni, Joseph Daul.

Summit-ul de joi şi vineri al UE a arătat limitele spiritului de solidaritate între statele europene. La sosirea la Bruxelles, toţi liderii statelor membre au insistat ca interesele lor naţionale să fie luate în considerare.

"Realitatea europeană din zilele noastre este copleşitoare. Acesta este egoismul fiecărui stat care determină soarta Europei, nu interesul comun european, nici pe cel al cetăţenilor sau popoarelor din Europa. Dacă doar interesele meschine şi egoismul contează, noi nu vom mai ieşi din această situaţie", a avertizat înaintea summit-ului Guy Verhofstadt şi liderul Verzilor din PE, Daniel Cohn-Bendit.
Sursa: Agerpres