În plus, guvernul chinez a anunţat că viteza de rulare a trenurilor de mare viteză pe liniile inaugurate recent va fi limitată şi a ordonat inspecţii pe toate liniile existente precum şi pe cele în construcţie.

‘Vom suspenda, pentru moment, examinarea şi aprobarea oricărui nou proiect pentru construcţia de căi ferate’ se arată într-un comunicat publicat după o reuniune a consiliului de miniştrii prezidată de premierul Wen Jiabao.

Ministerul chinez al Căilor ferate a precizat joi că trenurile concepute pentru a rula cu o viteză maximă de 250km/oră vor fi limitate la 200km/oră. În consecinţă, preţul biletelor şi orarul trenurilor va fi reactualizat.

Aceste măsuri radicale au fost adoptate la mai puţin de trei săptămâni după coliziunea a două trenuri de mare viteză în regiunea Wenzhou, care s-a soldat cu 40 de morţi şi 191 de răniţi. Este vorba despre cel mai grav accident feroviar produs în China din 2008. Această catastrofă a ridicat întrebări în legătură cu fiabilitatea trenurilor de mare viteză din China, a cărei reţea în plină expansiune ar urma să ajungă de la 8.358 km la sfârşitul lui 2010 la peste 13.000 km în 2012 şi la 16.000 km în 2020.