„Erste Group a inregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro pentru primele nouă luni din 2017. Asa cum am prevăzut, este un rezultat mai mic decat profitul de 1.179,2 milioane de euro raportat pentru aceeasi perioadă a anului trecut, care a fost influentat pozitiv de castigul extraordinar din vanzarea actiunilor VISA Europe. Suntem multumiti de cele mai recente rezultate, obtinute datorită unei cresteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de sapte puncte de bază, si unei calităti foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Estimările privind cresterea reală a PIB in 2018 se situează intre 2% si 4% pentru toate pietele principale ale Erste din Europa Centrală si de Est, inclusiv Austria. Cresterea reală a PIB ar urma să fie generată in principal de cererea internă solidă, in conditiile in care cresterea reală salariilor si scăderea ratei somajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de asteptat ca disciplina fiscală să se mentină la nivelul intregii regiuni.

Erste Group confirmă obiectivul privind rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% in 2017 si vizează atingerea unui indicator ROTE de peste 10% in 2018 (pe baza capitalului tangibil mediu in 2018). Ipotezele de bază pentru 2018 sunt: venituri in stagnare sau in usoară crestere (presupunand o crestere de peste 5% a portofoliului net de credite si majorarea dobanzilor in Republica Cehă si Romania); costurile ajustate la fluctuatia cursului valutar sunt asteptate să stagneze (+1%) datorită unor costuri mai mici cu proiectele si cresterii costurilor de risc, desi acestea se vor mentine la minime istorice.