„Eroii zilelor noastre nu mai pleaca la batalii, insa lupta cu toate fortele pentru salvarea vietilor oamenilor. Eroii zilelor noastre poarta halate albe si lucreaza ore lungi intr-o cursa contracronometru pentru a ne ingriji pe noi, semenii lor.

Aceasta perioada de criza ne-a aratat ca este esential sa avem grija unii de altii. Medicii fac asta in fiecare zi.
Decernez astazi diplomelele de Cetateni de Onoare ai Capitalei pentru eroii in halate albe”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Lista eroilor în halate albe

Conf. Univ. Dr. MONICA DESIREE DRAGOMIR
Conf. Univ. Dr. SIMIN AYSEL FLORESCU
Conf. Univ. Dr. ADINA MARIANA GHEMIGIAN
Prof. Univ. Dr. MONICA-DANIELA I. POP
(5) Prof. Univ. Dr. SABINA ANDRADA ZURAC
Prof. Univ. Dr. MIHAI BERTEANU
Conf. Univ. Dr. IULIAN BREZEAN
Prof. Univ. Dr. ION VICTOR BRUCKNER
Prof. Univ. Dr. ALEXANDRU BUCUR
Dr. CĂTĂLIN CÎRSTOVEANU
Prof. Univ. Dr. CĂTĂLIN CODREANU
Prof. Univ. Dr. NARCIS COPCĂ
Prof. Univ. Dr. DAN GHEORGHE-ANDREI
Conf. Univ. Dr. DAN CRISTIAN GHEORGHE
Prof. Univ. Dr. RADU MIRCEA GORGAN
Prof. Univ. Dr. VLAD ANTON ILIESCU
Dr. EMILIAN IOAN IMBRI
Prof. Univ. Dr. VIOREL JINGA
Prof. Univ. Dr. GHEORGHE PELTECU
Dr. SORIN PETREA
Prof. Univ. Dr. BOGDAN OVIDIU POPESCU
Prof. Univ. Dr. IRINEL POPESCU
Dr. ADRIAN STANCIU
Prof. Univ. Dr. CRISTIAN IOAN STOICA
Prof. Univ. Dr. ADRIAN STREINU-CERCEL
Lector Univ. Dr. CORNELIU TOADER
Dr. IGOR TUDORACHE
Prof. Univ. Dr. ȘERBAN-ION BUBENEK TURCONI
Prof. Univ. Dr. CORIOLAN EMIL ULMEANU
Prof. Univ. Dr. DRAGOȘ VINEREANU

Musta avertizează medicii

Pandemia de coronavirus i-a epuizat pur și simplu pe medicii din România. Aproape zilnic avem parte de peste 1000 de persoane infectate, iar situația de la Terapie Intensivă este din ce în ce mai gravă. Mai mult, unul dintre cei mai buni medici din țară trage un semnal de alarmă.

Medicul Virgil Musta lansează un scenariu crunt. Situația de la Terapie Intensivă este din ce în ce mai gravă. Numărul pacienților internați aici a ajuns la un nivel record. În acest ritm, este posibil să se ajungă în situația în care medicii vor trebui să aleagă ce pacient să trateze.

„Numărul de pacienți noi oscilează între 1.200 și 1.400 pe zi. În spital, pacienții se internează și se externează în ritm rapid. Însă la nivelul secțiilor ATI acest lucru nu funcționează. Pentru un pacient internat la ATI, perioada de internare este de cel puțin două săptămâni”, a explicat dr. Virgil Musta de ce crește numărul de pacienți internați la Terapie Intensivă.

În acest moment, la secțiile ATI din țară sunt internați 502 pacienți în stare gravă, un număr record. Dacă numărul lor continuă să crească, numărul paturilor ATI pentru pacienții COVID-19, circa 850 în toată țara, va deveni insuficient și, atunci, medicii vor fi puși în situația să aleagă ce pacienți tratează, a mai avertizat Virgil Musta.

„S-ar putea să nu putem interna unde au nevoie de ventilație mecanică și acei pacienti s-ar putea să nu supraviețuiască”, a mai spus medicul, concluzionând: „Problema rămâne la pacienții critici și la secțiile ATI”, conform Digi24.

În privința tratării Covid-19, Virgil Musta a spus că există mai multe forme de tratament care se administrează bolnavilor, pentru diferite forme ale bolii.

„Remdesivir acționează bine, dar nu pe forme critice ale bolii, ci pe forme medii și grave. Am avut posibilitatea să dăm și plasmă, care se pare că este unul din cele mai eficiente tratamente pentru pacienții cu formă severă”, a mai spus Virgil Musta.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea