Pandemia de coronavirus continuă să facă mari probleme în România. Medicul care a reușit să vindece cei mai mulți bolnavi de COVID-19 trage un semnal de alarmă. Virgil Musta din Timișoara este extrem de îngrijorat. Problemele sunt din ce în ce mai mari.

Scenariul crunt al lui Musta

Medicul Virgil Musta lansează un scenariu crunt. Situația de la Terapie Intensivă este din ce în ce mai gravă. Numărul pacienților internați aici a ajuns la un nivel record. În acest ritm, este posibil să se ajungă în situația în care medicii vor trebui să aleagă ce pacient să trateze.

„Numărul de pacienți noi oscilează între 1.200 și 1.400 pe zi. În spital, pacienții se internează și se externează în ritm rapid. Însă la nivelul secțiilor ATI acest lucru nu funcționează. Pentru un pacient internat la ATI, perioada de internare este de cel puțin două săptămâni”, a explicat dr. Virgil Musta de ce crește numărul de pacienți internați la Terapie Intensivă.

În acest moment, la secțiile ATI din țară sunt internați 502 pacienți în stare gravă, un număr record. Dacă numărul lor continuă să crească, numărul paturilor ATI pentru pacienții COVID-19, circa 850 în toată țara, va deveni insuficient și, atunci, medicii vor fi puși în situația să aleagă ce pacienți tratează, a mai avertizat Virgil Musta.

„S-ar putea să nu putem interna unde au nevoie de ventilație mecanică și acei pacienti s-ar putea să nu supraviețuiască”, a mai spus medicul, concluzionând: „Problema rămâne la pacienții critici și la secțiile ATI”, conform Digi24.

În privința tratării Covid-19, Virgil Musta a spus că există mai multe forme de tratament care se administrează bolnavilor, pentru diferite forme ale bolii.

„Remdesivir acționează bine, dar nu pe forme critice ale bolii, ci pe forme medii și grave. Am avut posibilitatea să dăm și plasmă, care se pare că este unul din cele mai eficiente tratamente pentru pacienții cu formă severă”, a mai spus Virgil Musta.