Potrivit sursei citate, doi copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, însă aşteaptă confirmarea finală, precizează MS. 

"Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an", se arată în comunicatul MS. 

Ministerul Sănătăţii arată că, în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. 

"Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub un an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi", subliniază Ministerul Sănătăţii. 

MS face apel la părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. 

În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an. 

Conform MS, distribuţia cazurilor pe zone este următoarea: la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj – 219 cazuri, în judeţul Mureş – 145 de cazuri, în judeţul Arad – 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, în judeţul Timiş – 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, în judeţul Suceava – 27 de cazuri, în judeţul Braşov – 33 de cazuri, în judeţul Sălaj – 7 cazuri, în judeţul Hunedoara – 14 cazuri, în judeţul Caraş-Severin – 13 cazuri, judeţul Alba – 3 cazuri. 

Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate, potrivit MS, şi la persoane nevaccinate/ incomplet vaccinate din Bucureşti – 4 cazuri şi din judeţele Bacău – 3 cazuri, Bihor – un caz, Constanţa – 3 cazuri, Dâmboviţa – 2 cazuri, Giurgiu – un caz, Mehedinţi – un caz, Neamţ – 2 cazuri, Olt – 2 cazuri, Sibiu – 3 cazuri, Vaslui – un caz. 

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr de minimum trei, menţionează MS. 

"Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani", precizează MS. 

SURSA: Agerpres