Mai precis este vorba despre poliomielita, o boală veche care face ravagii în Sudan pentru prima oară în peste un deceniu.

„Au fost confirmate cel puţin 13 cazuri de poliomielită (….). Acesta este primul focar de poliomielită din Sudan în peste un deceniu şi a afectat nouă dintre cele 18 state sudaneze de la apariţia primului caz pe 9 august”, notează vineri un comunicat al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Sudan.

Se pregătește o amplă campanie de vaccinare

Ministerul Sănătății din Sudan pregătește o amplă campanie de vaccinare împotriva acestei boli. În sprijinul acestei campanii s-au alăturat Unicef, OMS și Programul alimentar mondial. Cel puțin 5 milioane de copii cu vârste sub cinci ani ar urma să fie vaccinați în cadrul acestui program. În acest context, ONU are nevoie de 20 de milioane de dolari pentru finanțarea acestei campanii.

„Deşi poliovirusul sălbatic a fost declarat recent eradicat în Africa, (…) poliomielita derivată din tulpini de vaccin persistă (…) în mai multe ţări”, a spus OCHA, menţionând Etiopia, Republica Centrafricană şi Ciad.

Acest lucru „creşte riscurile (de răspândire) în Sudan, în special în Darfur (vest) din cauza mişcărilor populaţiei”, a mai spus agenţia ONU, citată de Agerpres.

Ultimele cazuri au fost eradicate din Nigeria

Acum două săptămâni, OMS anunța că pe continentul african „nu mai există poliovirus sălbatic”, la patru ani după raportarea ultimelor cazuri de poliomielită în nord-estul Nigeriei, o regiune devastată de conflictele dintre autorităţi şi jihadiştii din organizaţia Boko Haram.

„Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi” de această boală, a transmis OMS într-un comunicat publicat înainte de această reuniune considerată istorică şi care reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial, relatează Agerpres.

Anunţul oficial, prin videoconferinţă, a fost făcut de directorul general al OMS – etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul regional al OMS pentru Africa – Matshidiso Moeti, şi doi miliardari şi filantropi celebri – nigerianul Aliko Dangote şi americanul Bill Gates.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.