Companiile europene de utilităţi sunt afectate de majorarea producţiei obţinute din sursele de energie regenerabilă, în special energie eoliană şi solară, care face neprofitabile centralele pe cărbune şi duce la scăderea preţului energiei.

E.ON aproape a înjumătăţit valoarea dividendelor pe 2013, la 0,60 euro pe acţiune, faţă de 1,10 euro pe titlu în 2012, şi a anunţat că va închide capacităţi de 13 gigawaţi, echivalentul a circa 13 centrale nucleare şi mai mult de un sfert din întreaga sa capacitate de producţie din Europa.

Conform datelor publicate în ianuarie de Federaţia Germană a Industriilor, Apei şi Energiei (BDEW), energiile regenerabile au înregistrat un record în 2013, fiind responsabile pentru 23,4% din producţia de energie şi 24,7% din consumul de electricitate în Germania.

Potrivit obiectivelor fixate de Guvernul de la Berlin, energiile regenerabile ar urma să acopere 50% din consumul energetic în anul 2030 şi 80% în anul 2050. De asemenea, ponderea energiei nucleare în producţia de energie a rămas, practic, stabilă, ajungând de la 15,8%, în 2012, la 15,4%, în 2013. Intenţia Germaniei este să închidă toate centralele nucleare până în 2022.

Enel, cea mai mare companie italiană de utilităţi, care deţine 92% din grupul spaniol Endesa, va renunţa la capacităţi de opt gigawaţi în Italia şi Spania şi va reduce dividendele la 0,13 euro pe acţiune, de la 0,15 euro pe titlu în 2012.

În Europa, cele mai mari companii de utilităţi au decis până acum să închidă sau să pună în conservare centrale pe bază de gaze naturale de aproximativ 50 gigawaţi, ca răspuns la cererea slabă şi la majorarea producţiei din surse de energie regenerabilă.

'Centralele noastre convenţionale operează din ce în ce mai puţine ore. Ca rezultat, noi, dar şi alte companii energetice, vom dezafecta aceste centrale înainte de sfârşitul perioadei lor de operare', a declarat directorul general al E.ON, Johannes Teyssen.

Pentru a contracara problemele din Europa, E.ON se extinde în Turcia, Brazilia şi Rusia, unde a investit aproape zece miliarde de euro în ultimii ani.

De asemenea, E.ON a avertizat, miercuri, că se aşteaptă la o scădere a profitului cu 33% anul acesta, în urma vânzării activelor şi a câştigurilor mai reduse din Rusia şi de la divizia de materii prime.

Profitul net ajustat va scădea între 1,5 miliarde de euro (2,1 de miliarde de dolari) şi 1,9 miliarde de euro, de la un câştig de 2,24 miliarde de euro înregistrat în 2013, a apreciat compania germană.

Vânzările E.ON s-au ridicat, anul trecut, la 122,5 miliarde de euro.

Compania germană, prezentă şi în România, a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ trei miliarde de euro, la un total de 20 de miliarde de euro.

E.ON vrea să-şi vândă participaţia deţinută la compania de îmbogăţire a uraniului Urenco, dar şi participaţiile deţinute în companii locale de utilităţi. AGERPRES