E.ON a anunţat duminică că vrea să renunţe la activitatea de generare de energie electrică convenţională şi estimează noile deprecieri la 4,5 miliarde euro în activităţile din sudul Europei şi într-o serie de centrale tradiţionale.

Compania germană vrea să renunţe la activitatea de generare a energiei electrice convenţională, la afacerile pe pieţele angro şi la producţie şi explorare, pe care le va scoate la bursă, în 2016.

Macquarie va menţine şi va dezvolta activităţile de generare a energiei convenţionale şi regenerabile în Spania şi Portugalia şi va deveni partener în partea de distribuţie şi vânzare, în cele două ţări.

'Suntem fericiţi că am găsit un bun antreprenor pentru angajaţii noştri în Macquarie, deoarece cunoaştem deja flexibilitatea acestuia de când a cumpărat reţeaua de transport a gazelor naturale din Germania', a spus preşedintele E.ON, Johannes Teyssen.

În 2008, după o ofertă publică, la care a participat şi compania italiană Enel, E.ON a achiziţionat o parte din operaţiunile Endesa, din Spania, şi ale Viesgo, pentru 11,5 miliarde euro.

E.ON a trebuit să revizuiască de mai multe ori, începând din 2009, în scădere, valoarea activelor cumpărate în Spania, Franţa şi Italia, cu 11 miliarde euro, inclusiv cu deprecierea anunţată duminică.

Compania germană estimează un profit net profit înainte de taxe, dobânzi şi depreciere de 1,5-1,9 miliarde euro, pentru 2014.

Totodată, E.ON analizează vânzarea operaţiunilor din Italia, precum şi a celor de explorare şi producţie din Marea Nordului.

Consiliul de administraţie al E.ON a aprobat duminică şi distribuirea unui dividend fix de 0,5 euro/acţiune pentru anii financiari 2014 şi 2015.

Vânzarea operaţiunilor din Spania şi Portugalia către fondul de investiţii Macquarie European Infrastructure Fund IV cuprinde cei 650.000 de clienţi pe partea de energie electrică şi gaze şi cei 32.000 de kilometri de reţea de distribuţie a energiei electrice.

 

În plus, E.ON are în Spania şi Portugalia o capacitate instalată de generare de patru GW, pe cărbune, gaz şi energie regenerabilă. Numărul total al angajaţilor din cele două ţări este de 1.200 de persoane.

Tranzacţia, care se estimează că va fi finalizată în primul trimestru din 2015, trebuie aprobată de autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană.

De asemenea, Wren House Infrastructure va deveni investitor minoritar în cazul operaţiunilor din Iberia, împreună cu Macquarie Fund.

'Rezultatul acestei vânzări va duce la creşterea flexibilităţii financiare a E.ON şi va consolida balanţa', a spus Tyssen.

Macquarie European Infrastructure Fund (MEIF4) este un fond specializat în infrastructură şi este interesat de investiţiile pe termen lung în operaţiunile europene de infrastructură de înaltă calitate.

Wren House Infrastructure a fost înfiinţat în 2013 ca un instrument global de investiţii directe în infrastructură al Fondului Suveran din Kuwait