E.ON Energie România încurajează competiţia, atâta timp cât aceasta se desfăşoară cu respectarea principiilor care asigură funcţionarea corectă a mecanismelor pieţei concurenţiale, se arată într-un comunicat al grupului energetic.

"În acelaşi timp, compania contestă practicile neloiale care conduc la inducerea în eroare a consumatorilor şi implicit, la prejudicierea intereselor lor", menționează comunicatul.

"Noţiunea de piaţă concurenţială înseamnă existenţa unei rivalităţi de piaţă, în care fiecare companie încearcă să ofere cea mai bună combinaţie de preţuri, calitate şi servicii conexe, dar toate acestea trebuie să se realizeze cu respectarea uzanţelor cinstite şi a principiului general al bunei-credinţe specifice concurenţei loiale", precizează documentul.

În acest moment diverse companii din piaţă desfăşoară, prin intermediul agenţilor de vânzări, activităţi de contractare de noi clienţi şi de determinare a acestora să îşi schimbe furnizorul. Ne-au fost semnalate cazuri în care reprezentanţii unor astfel de companii vizitează persoane în vârstă, afirmând că sunt „de la lumină”, că trebuie semnate contracte noi şi că E.ON este acelaşi furnizor cu compania pe care aceştia o reprezintă.

Oficialii E.ON consideră că tilizarea noţiunii de "înnoire a contractelor" are menirea "de a crea confuzie în rândul clienților" care au deja încheiate contracte de furnizare energie electrică.

"Considerăm că prin aceste practici, consumatorilor  le sunt încălcate drepturile fundamentale cu privire la informarea corectă, clară şi completă astfel încât aceştia să poată lua o decizie în cunoștință de cauză, inclusiv în ceea ce priveşte schimbarea furnizorului", se arată în comunicatul citat.

E.ON a raportat pierderi record

E.ON, al doilea grup energetic din Germania, a raportat pierderi record, din cauza costurilor asociate cu tranziţia la energia regenerabilă şi a noilor deprecieri de active de la compania Uniper, au transmis în noiembrie Reuters şi MarketWatch.

E.ON şi-a redus, în 12 septembrie, majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON. Activele Uniper vor fi responsabile de circa jumătate din actualul profit al E.ON. Aproape o treime din cei aproape 14.000 de angajaţi ai Uniper vor fi în Rusia. 

În primele nouă luni din 2016, E.ON a înregistrat pierderi nete de 9,3 miliarde de euro (10,4 miliarde de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la 9,8 miliarde de euro. În perioada ianuarie-septembrie 2016, compania germană a avut pierderi de 5,67 miliarde de euro. 

Pierderile din acest an au fost cauzate de deprecierile de active de la Uniper, în valoare de 6,1 miliarde de euro, astfel încât, din 2014, nivelul total al deprecierilor de active la centralele pe bază de combustibili fosili a depăşit 24 de miliarde de euro, aproximativ dublu faţă de actuala capitalizare bursieră. 

E.ON va trebui să plătească până la zece miliarde de euro pentru un fond public care va fi responsabil de stocarea deşeurilor nucleare. Anterior, compania germană estima că o majorare de capital ar putea fi una din opţiuni pentru a strânge această sumă. Dar directorul financiar Michael Sen a afirmat miercuri că E.ON vrea să evite o emisiune de acţiuni deoarece are suficientă "flexibilitate financiară" pentru a face disponibilă suma de zece miliarde de euro. 

Profitul ajustat înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 13% în primele nouă luni din 2016, la 3,64 miliarde de euro, în timp ce veniturile s-au situat la 28,2 miliarde de euro. 

Firmele de utilităţi din Germania vând active din cauza costurilor cu dezafectarea centralelor şi a deciziei autorităţilor de la Berlin de a încuraja dezvoltarea energiilor regenerabile prin tarife care defavorizează termocentralele şi centralele nucleare. 

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile firmelor germane. 

Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.