'Profitul operaţional (EBITDA – n.r.) în România a crescut cu 58 de milioane de euro datorită marjelor mai mari, ca urmare a creşterii tarifelor la electricitate, scăderii costurilor cu achiziţia energiei şi reducerii cheltuielilor de operare', a precizat Ferraris.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea.

Totodată, Enel este al doilea mare producător de energie eoliană din ţară, după cehii de la CEZ, având proiecte cu o capacitate de circa 500 de MW. Potrivit rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Enel Green Power are o cotă de 1,2% pe piaţa totală a producţiei de energie electrică din România, iar CEZ are 2,4%.

De altfel, la nivelul diviziei internaţionale a Enel, activităţile din România şi Rusia au fost singurele care au înregistrat creşteri ale vânzărilor.

'Vânzările în 2013 au totalizat 7,7 miliarde de euro, o scădere de 966 milioane de euro (11,1%) comparativ cu 2012. Declinul vine din scăderea vânzărilor în Slovacia, ca urmare a producţiei mai mici, dar şi în Franţa, unde am avut la dispoziţie o capacitate mai mică. Aceşti factori au fost compensaţi parţial de creşterea vânzărilor în România şi Rusia, ca urmare a unei creşteri a preţului mediu de vânzare a energiei electrice', susţin oficialii Enel.

Grupul Enel a obţinut anul trecut un profit net de 3,235 miliarde de euro, în creştere de 13,5 ori faţă de cel din anul precedent, când înregistrase un profit net de 238 milioane de euro, potrivit raportului financiar al companiei, dat publicităţii miercuri.

'Creşterea semnificativă este în principal datorată vânzării diviziei de extracţie de gaze Arctic Russia', a precizat, la rândul său, Fulvio Conti, CEO al companiei.

În aceeaşi perioadă, vânzările grupului au scăzut cu 5,2%, la 80,5 miliarde de euro, de la 84,9 miliarde de euro în 2012.

Profitul operaţional EBITDA a fost mai mare cu 7,6% anul trecut, ajungând la 17 miliarde de euro, faţă de 15,8 miliarde de euro în 2012, în timp ce indicatorul EBIT a crescut cu 46%, până la 9,9 miliarde de euro, de la 6,8 miliarde de euro.

Datoria netă financiară a grupului a scăzut cu 7,2%, ajungând la 39,8 miliarde de euro, de la 42,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2012.

Enel distribuie circa 400 de TWh de electricitate anual în 8 ţări şi are peste 61 de milioane de consumatori finali.

În producţia de energie, compania deţine capacităţi de 90.000 de MW în întreaga lume.

În sectorul energiei regenerabile, Enel are un portofoliu de proiecte cu o capacitate cumulată de 8.900 de MW în 16 ţări. AGERPRES