Președintele francez Emmanuel Macron a participat la o conferință de presă comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, el a adus în discuție și aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Oficialul francez susține că aderarea Republicii Moldova la UE este una „perfect legitimă”. Menționăm faptul că, la câteva zile distanță după ce Rusia a invadat Ucraina la data de 24 februarie, Moldova, alături de Georgia și Ucraina, state ex-sovietice au depus cereri pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

Cele trei țări erau îngrijorate de faptul că țările ar urma să fie atrase în război tocmai din cauza situației instabile din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii la granița cu Ucraina.

Georgia, Ucraina și Republica Moldova vor să adere la UE

Franța are însă un rol cheie în acest sens. Țara condusă de Emmanuel Macron prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii și a confirmat că până atunci va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc, în cadrul unei reuniuni cruciale a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat președintele francez.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, în acest sens, Emmanuel Macron susține că întreaga regiune poate deveni instabilă, iar Republica Moldova, care deși nu este încă membră a UE este deja ancorată în familia europeană.

„Războiul din Ucraina este o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni. Republica Moldova este deja o țară ancorată în familia europeană”, a spus oficialul francez.

Emmanuel Macron, despre aderarea Republicii Moldova la UE

În acest sens, Emmanuel Macron a anunțat că își dorește să poată să ajungă la un consens în ceea ce privește acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei țări. Totodată, el a mai subliniat faptul că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.

La rândul ei, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova își dorește și ea să devină membră a UE „cât mai curând posibil. Pe de altă parte, ea a menționat că înțelege cât de multe lucruri sunt de făcut până atunci.

„Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut”, a spus președintele Republicii Moldova.