Anul viitor, Bucureştiul va avea prima şcoală de pregătire profesională pentru viitorii manageri din industria ospitalităţii. Cursurile vor fi predate de către profesorii prestigioaselor universităţi elveţiene şi de profesionişti pregătiţi în străinătate.

„Gândindu-vă la angajarea unor absolvenţi pentru o carieră internaţională în industria ospitalităţii, din următoarea listă de şcoli de management ospitalier. Vă rugăm selectaţi-le pe primele zece pe care le luaţi în considerare când citiţi un CV“. Aşa începe chestionarul pe care managerii celor mai importante organizaţii din industria ospitalităţii l-au primit de la Taylor Nelson Sofres (TNS), una dintre cele mai mari companii de cercetare şi analize la nivel mondial. Fie că au fost interogaţi directorii hotelurilor Hilton şi Marriott, fie oamenii din domeniul resurselor umane, răspunsurile lor nu au diferit foarte mult. Concluzia: o şcoală bună contează la CV; mai mult, Şcoala Hotelieră de la Lausanne şi Institutul de Înalte Studii de Turism de la Glion sunt cotate ca primele şcoli pe care le preferă angajatorii.

În lumea formării profesionale din industria hotelieră, principalele repere sunt: Cornell (SUA), Lausanne (Elveţia) şi Glion (Elveţia). Acestora li se adaugă centrele speciale ale marilor reţelele hoteliere.

După criteriile de selecţie ale organizaţiilor din industria turismului, pentru românii din industrie care râvnesc la posturi de management şi la o carieră internaţională, şansele nu sunt foarte mari să le şi obţină. Sub 5% dintre managerii români din turism au absolvit cursuri de pregătire sau masterat la una din şcolile de prestigiu internaţional.

Dar viitorul sună bine, întrucât managerii români din industria hotelieră vor avea curând ocazia să înveţe cu profesorii Institutului Glion şi o vor putea face acasă. De menţionat că prestigiosul institut a mai organizat la Bucureşti, anul trecut, precum şi în urmă cu doi ani, cursuri de pregătire pentru personalul din Europa Centrală şi de Est, cu durata de un an, pe module de management, dar şi în meseriile de bază deficitare.

Institutul Glion va sprijini, prin know-how-ul său, un proiect demarat de jucători importanţi din industria ospitalităţii: Tinu Sebeşanu, CEO la Trend Hospitality, în colaborare Răzvan Pîrjol, fost cursant al Glion, actualmente administrator al companiei de consultanţă elveţiene Leading Choice. Cei de la Glion nu se vor implica financiar în acest proiect. „Este un proiect românesc, cu experţi străini sau profesionişti formaţi în străinătate. Există şi varianta unei cooperări cu una dintre marile şcoli elveţiene“, spune Răzvan Pîrjol. Cei doi intenţionează să creeze o şcoală de pregătire a managerilor din industria ospitalităţii, precum şi cursuri pentru cei care vor să se specializeze pe o categorie aparte din domeniul HoReCa. „Va fi prima generaţie de general manageri din România“, a declarat Tinu Sebeşanu.

Preţul cursurilor nu a fost stabilit încă, dar, potrivit iniţiatorilor, deşi nu vor ajunge la nivelul celor din Elveţia, nici foarte ieftine nu vor fi. Conform planurilor lui Pîrjol, primele cursuri ar putea începe în vara anului viitor.

Dacă nu studiem în Elveţia, vine Elveţia să ne educe

Pregătirea profesională în turism se racordează tot mai mult la sistemele practicate în ţările din Uniunea Europeană. Au fost încercări de pregătire a managerilor demarate de către Guvernul României, care a stabilit relaţii de colaborare cu instituţii de pregătire din cadrul Asociaţiei Europene a Şcolilor de Turism şi Servicii Hoteliere. S-au organizat cursuri în colaborare cu Şcoala de la Lausanne sau cu Institul de la Glion, numai că nu a fost deajuns.

„Nu suntem la prima încercare de a specializa managerii sau de a aduce profesori din Elveţia. Am adus în România profesori de la Lausanne, care au ţinut cursuri studenţilor din România. Acest lucru a contribuit la demararea actualului proiect cu şcoala de pregătire de la Bucureşti“, spune Sebeşanu.

Absolvirea cursurilor nu va garanta participanţilor un post de top management, dar va contribui la creşterea vizibilităţii lor în vederea obţinerii unui astfel de post.

«Am adus în România profesori de la Lausanne, care au ţinut cursuri studenţilor din România. Acest lucru a contribuit la demararea actualului proiect cu şcoala de pregătire de la Bucureşti.»
Tinu Sebeşanu, CEO, Trend Hospitality

 

Alte specializări

FUNCŢII DE BAZĂ

Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT) aflat în subordinea Ministerului pentru IMM, Construcţii şi Turism este o instituţie publică de educaţie permanentă în turism. CNIT urmăreşte formarea de profesionişti în domeniul turistic, pentru funcţii de bază şi top management. Preţurile cursurilor variază, în funcţie de programele de perfecţionare, de la 300 de lei până la 3.400 lei.

OSPĂTARI ŞI BUCĂTARI

Compania deţinătoare a lanţului de restaurante „La Mama“ lansează, în premieră pentru o companie privată, cursuri de calificare pentru meseriile de ospătar şi bucătar. Cursurile sunt acreditate de Ministerul Muncii în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Preţul este de 500 de lei şi se desfăşoară pe o perioadă de patru luni şi jumătate.