Îmbunătăţirea performanţelor bugetare ale Confederaţiei elveţiene se explică prin cheltuieli mai mici decât cele 64,1 miliarde de franci preconizate, ca urmare a dobânzilor reduse care au diminuat costurile de finanţare, scrie Agerpres. Începând cu luna august a anului trecut, Banca centrală a Elveţiei a redus dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero în încercarea de a slăbi apetitul pentru franci elveţieni.

În consecinţă, cheltuielile guvernamentale ale Elveţiei ar urma să fie mai mici cu 2,3 miliarde de franci comparativ cu ceea ce se preconiza în proiectul de buget. Pe latura veniturilor la buget, acestea ar urma să fie mai mici cu 800 milioane de franci decât se preconiza ca urmare a încetinirii economice.

Autorităţile elveţiene mizau în 2012 pe un buget echilibrat, după un surplus de 1,9 miliarde franci anul trecut. În luna iunie a acestui an Consiliul federal (guvernul elveţian) a adoptat un proiect de buget pe 2013 care mizează pe un deficit de 400 milioane de franci. În mod tradiţional, Elveţia adoptă întotdeauna un proiect de buget foarte prudent care este revizuit ulterior într-un sens mai favorabil.

Economia elveţiană a fost una din cele mai performante economii europene în acest an, cererea pentru produsele sale de calitate, în special ceasuri dar şi alte produse de lux, ajutând la scăderea ratei şomajului până la 2,7% de la o medie de 2,8% în 2011.