Elon Musk, antreprenorul universal cu interese care variază de la automobile (Tesla) la construcții (The Boring Company), până la inteligența artificială (Neuralink) și la colonizarea extraterestră (SpaceX), încearcă să deschidă un canal de dialog cu președinția rusă și a transmis un mesaj pe Twitter.

În dimineața zilei de 13 februarie, Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, a utilizat Twitter pentru a se adresa Kremlinului sau mai bine zis lui Vladimir Putin. Fondatorul Tesla a scris două tweet-uri, la zece minute distanță unul de altul, pentru a-l invita pe președintele rus – al cărui profil oficial a fost etichetat – să poarte o conversație pe rețeaua de socializare a momentului, Clubhouse.

Fondatorul Tesla i-a trimis un mesaj în rusă

Primul tweet, scris în engleză, a fost urmat de un mesaj în limba rusă (было бы большой честью поговорить с вами) care, tradus, înseamnă „ar fi o mare onoare să vorbesc cu dumneavoastră”; o adevărată diplomație de curtoazie planificată în detaliu.

Diplomația în vremurile Twitter a lovit la țintă: pe 15 februarie, Musk a primit un răspuns de la Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt oficial al președinției ruse, care a definit propunerea „fără îndoială, foarte interesantă”. Explicând că „vrem, în primul rând, să dăm un sens acestui [tweet]”, Peskov a sugerat că Kremlinul așteaptă să primească mai multe detalii: „Trebuie să înțelegem ce vrea să spună, despre ce este oferta, mai întâi avem nevoie să verificăm acest lucru, și apoi vom răspunde”.

În absența unor detalii suplimentare cu privire la natura motivelor lui Musk, pot fi elaborate numai supoziţii bazate pe evenimente recente, precum chestiunea Starlink, și pe interese convergente în sectoare de interes comun, în primul rând spațiul și inteligența artificială.

Elon Musk și Starlink

Starlink este un proiect realizat de SpaceX, compania aerospațială deținută de Musk, care vizează construirea unei constelații de mini-sateliți pe orbita terestră joasă. Scopul (aparent) al rețelei, care a costat suma exorbitantă de zece miliarde de dolari, este acela de a garanta accesul universal la internet prin satelit la scară largă și cu latență scăzută, dar armata de mini-sateliți – aproximativ 12.000 – ar putea fi refolosită în scopuri militare și de monitorizare a zonei din împrejurimi, arată Il Giornale.

Constelația de sateliți, pe scurt, ar putea acționa ca un ecran pentru a acoperi operațiuni care sunt altceva decât inofensive – de aici și interesul armatei SUA pentru proiect -; prin urmare, guvernul rus are în vedere introducerea de sancțiuni monetare menite să descurajeze utilizarea Starlink de către persoane fizice și entități. Nu este exclus ca Musk să vrea să discute subiectul cu Putin, oferind asigurări cu privire la rețea și, probabil, oferind garanții în ceea ce privește accesibilitatea și controlabilitatea de către autorități.

Oricum, pe masa discuțiilor s-ar putea afla și colaborarea în domeniile inteligenței artificiale – Musk investește din ce în ce mai mult în proiecte Neuralink, iar Kremlinul este în căutare de „creiere” și colaborări în cadrul unui plan pentru a domina sectorul – și a noii curse spațiale -, antreprenorul vizionar deține SpaceX, are o agendă spațială „privată” și a condus Roscosmos în ultimele luni.