Compania SpaceX a lansat joi încă 60 de sateliţi în cadrul constelaţiei Starlink, concepută pentru a furniza de pe orbită servicii de internet de mare viteză, transmite Space.com.

O rachetă Falcon 9 cu două trepte a fost lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul centrului de lansări spaţiale de la Cape Canaveral la ora locală 01:19 (06:19 GMT).

După aproximativ nouă minute de la desprinderea de sol, prima treaptă a rachetei a aterizat în siguranţă pe una dintre cele două barje-dronă aparţinând SpaceX şi aflate în Atlantic, în largul coastelor Floridei.

Ultima lansare avusese loc cu 27 de zile înainte

Aceasta a fost cea de-a cincea lansare pentru această treaptă a rachetei Falcon 9. Cea mai recentă dintre lansări a avut loc cu doar 27 de zile înainte de lansarea de joi.

Lansarea de astăzi, denumită Starlink 18, a trecut peste zborul anterior, cunoscut sub numele de Starlink 17. Starlink 17 trebuia să aibă loc luni, 1 februarie, dar a fost întârziat din cauza vremii nefavorabile din zonă și a nevoii de controle suplimentare înainte de zbor.

Pentru o vreme, se părea că Starlink 17 va zbura în această dimineață, după ce SpaceX a primit aprobarea pentru lansarea Starlink 17 astăzi de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, cu mai puțin de cinci ore după ce Starlink 18 și-a luat zborul.

Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, ar fi fost pentru prima dată din 1966 când două misiuni orbitale se lansează din zona de Est a SUA în aceeași zi.

SpaceX a lansat până acum peste 1.000 de microsateliți Starlink

O altă tranşă de 60 de sateliţi Starlink urmează să fie transportaţi pe orbită vineri, 5 februarie, cu o altă rachetă Falcon 9.

După lansarea de joi, SpaceX a transportat pe orbită peste 1.000 de microsateliţi Starlink. Iniţial, constelaţia Starlink trebuia să numere 1.440 de sateliţi, însă, până la urmă, ea ar putea fi formată din zeci de mii de sateliţi.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 folosită la lansarea de joi, B1060, a stabilit un nou record de timp între reutilizări. Ea a fost folosită şi în data de 7 ianuarie cu ocazia lansării unui satelit pentru Turcia.

Aceasta a fost cea de-a patra lansare pentru compania SpaceX în 2021 şi cea de-a 17-a lansare în cadrul proiectului Starlink. De asemenea, a reprezentat cea de-a 107-a misiune desfăşurată cu rachete de tip Falcon 9, „calul de povară” al companiei spaţiale americane, şi, totodată, cea de-a 73-a recuperare a primei trepte spre a fi reutilizată.