Cei de la NASA au făcut o descoperire incredibilă pe Lună! Pe suprafața Lunii există apă într-o proporție mai mare decât se știa până acum, inclusiv în partea vizibilă a satelitului natural al Pământului. Anunțul a fost făcut chiar de către cei de la NASA. Ei au explicat că este vorba de gheață aflată în foarte multe microcratere.

Observatorul Stratosferic SOFIA al NASA a confirmat, pentru prima dată, că există apă pe suprafața „luminată” a Lunii, iar această descoperire arată că apa probabil că există pe întreaga suprafață a satelitului natural al Pământului, și nu numai în zonele întunecate și reci, arată NASA.

Acest anunț ar putea ajuta misiunile umane pe Lună, aflate în faza de pregătire. Astronauții ar putea avea condiții pentru a sta acolo perioade mai îndelungate.

SOFIA a detectat molecule de apă în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare, vizibil de pe Pământ și situat în emisfera sudică a Lunii Observaţiile precedente care vizau suprafaţa lunară au detectat anumite forme de hidrogen, dar nu au putut să facă distincţia între cele existente în apă şi cele prezente într-un compus apropiat din punct de vedere chimic, hidroxil (OH).

Rezultatele studiului au fost publicate în cel mai recent număr al revistei Nature Astronomy.

„Această descoperire schimbă cunoştinţele noastre despre suprafaţa Lunii şi ridică o serie de întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spaţiului îndepărtat”, a comentat un expert al NASA.

Descoperirea celor de la NASA ridică acum noi întrebări despre felul în care se formează apa şi despre modul în care ea rezistă în condiţiile dificile şi lipsite de aer, așa cum sunt la suprafaţa satelitului natural al Terrei.

În altă ordine de idei, trebuie spus că cei de la compania finlandeză Nokia au anunțat că au fost selectați de către NASA pentru a construi prima rețea celulară pe Lună. Construirea acestei rețele vine în contextul în care agenția spațială americană plănuiește un viitor în care oamenii vor stabili așezări selenare.