Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat marţi seară, la Constanţa, că intenţionează să treacă formarea profesională a personalului din turism de la Ministerul Muncii la instituţia care o conduce.

Elena Udrea susţine că personalul calificat din turism pleacă în străinătate, iar aici rămân cei care, de multe ori, sunt puşi să practice meserii pentru care nu sunt pregătiţi.

„Forţa de muncă din turism, calificată, a plecat să lucreze afară pe bani mai mulţi. În România, sezonalitatea pentru forţă de muncă este de maximum 6 luni, dar după 3-4 luni nu mai au ce face. Atunci toată lumea pleacă afară. Şi rămân pe litoral dulgherii care au amenajat puţin în faţă şi sunt puşi să servească ciorbă în timpul sezonului, iar apoi îşi reiau ocupaţia de dulgheri”, a explicat Elena Udrea.

Ea a spus că speră să treacă la Ministerul Turismului formarea profesională a personalului din turism.

„Ministerul Turismului are un rol consultativ pe care îl poţi ignora uşor”

„Sperăm ca în privinţa calificării forţei de muncă în turism să putem lua competenţele la Ministerul Turismului. Acum Ministerul Turismului are un rol consultativ pe care îl poţi ignora uşor”, a mai precizat Udrea.

Ministrul i-a dat dreptate preşedintelui Traian Băsescu, cel care afirmase, luni, în cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, că peste câţiva ani nu va mai fi nevoie de un minister al Turismului în România, iar pentru promovarea României ca destinaţie turistică ar fi suficienţă o agenţie guvernamentală. Udrea a spus că speră ca toate problemele din turism să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt.

Două mandate până la desfiinţarea ministerului

„Sper ca ministrerul să reziste până îşi face treaba şi sper să şi-o facă foarte repede indiferent cine o să conducă turismul românesc. Mi-aş dori să se rezolve într-un mandat al ministerului, nu neapărat al ministrului, dar probabil va fi nevoie de două mandate”, a explicat Udrea.

Ea spune că şi-ar dori ca şi ţara noastră să intre în rândul ţărilor importante în domeniul turismului care nu mai au nevoie de un asemenea minister.

„Sigur că mi-aş dori ca turismul românesc să nu mai aibă nevoie, la un moment dat, de minister. Ţările care sunt mari destinaţii de turism consacrate, care atrag milioane de turişti, nu au un minister al turismului pentru că deja acolo dezvoltarea turismului mai ţine doar de promovare, de acomodarea legislaţiei”, a mai spus Udrea.

Luni, la Consiliul Consultativ al Turismului de la Neptun, preşedintele Traian Băsescu a reclamat lipsa personalului calificat din turism şi a spus că trebuie să existe un raport corect între calitate şi preţ, apreciind că România trebuie redefinită ca destinaţie turistică.

SURSA: Mediafax