"Am demarat la Enel şi Electrica o acţiune de verificare, să vedem dacă au respectat prevederile legale, potrivit cărora trebuie să alimenteze toţi consumatorii din mediul urban în 48 de ore, iar pe cei din mediul rural în cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, în cazul unei furtuni deosebite, cum a fost cea de duminică. Acolo unde nu s-a respectat această prevedere, vom aplica o amendă de până la 200.000 de lei pentru fiecare zonă care nu este alimentată", a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, având în vedere că mai sunt consumatori nealimentaţi, atât în cazul Enel, cât şi al Electrica, aceste două companii vor primi penalităţile menţionate.

Miercuri, la ora 12:00, în cazul E-Distribuţie Banat, din grupul Enel, mai erau circa 8.500 de consumatori nealimentaţi, din cei peste 225.000 care au avut de suferit în urma furtunii de duminică.

Pe de altă parte, Electrica nu precizează numărul consumatorilor nealimentaţi, dar a anunţat că, în dimineaţa zilei de miercuri, mai erau 18 localităţi afectate în zona de distribuţie Electrica Muntenia Nord şi trei localităţi în zona Electrica Muntenia Sud.

În total, la nivelul ţării, circa 500.000 de consumatori de energie au fost afectaţi de furtuna de duminică, potrivit Ministerului Energiei.