Este decizia cheie a momentului. El ar putea fi noul premier al României. La PNL are loc o ședință decisivă pentru numele celui care va conduce Guvernul. Potrivit unor surse politice, Nicolae Ciucă ar putea fi propunerea votată de către liberali.

O hotărâre clară se va lua la ora 14:00. Atunci va avea loc ședința Biroului Executiv Național pentru a stabili numele premierului. Înaintea ședinței, miercuri seara, președintele PNL Florin Cîțu și prim-vicepreședinții partidului au avut o discuție la sediul din Modrogan, în care conducerea restrânsă a încercat să îl convingă pe Cîțu să deblocheze negocierile cu PSD și să propună un premier liberal acceptat de social democrați.

Potrivit unor surse din conducerea partidului, Florin Cîțu ar urma să cedeze și să nu. mai insiste cu nominalizarea sa în fruntea Guvernului. Ultima variantă luată miercuri în calcul de președintele PNL era impunerea unui apropiat în funcția de premier – Dan Vîlceanu. Această propunere s-ar fi lovit însă de opoziție în partid.

Cine ar putea fi noul premier al României

Mai multe voci din PNL cred că propunerea de premier va fi Nicolae Ciucă, spun sursele citate. Ciucă are susținerea și a lui Klaus Iohannis, dar și a partenerilor de coaliție. Astfel, Ciucă ar urma să ocupe funcția de prim-ministru pentru următoarele 18 luni, într-un sistem de rotativă, urmat de un premier de la PSD pentru alte 18 luni.

După se va decide în ședința BEX numele premierului, acesta ar trebui să se aprobe și în ședința Biroului Politic Național. Cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Dacă liberalii stabilesc astăzi numele prim-ministrului, președintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări zilele următoare. Guvernul PSD-PNL-UDMR ar urma să primească votul de învestitură săptămâna viitoare.

Reacție fulger a lui Marcel Ciolacu

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a ieșit în această dimineață și a vorbit despre varianta Alexandru Rafila-premier. El a făcut referire la o declarație dată de Cîțu pe acest subiect. Președintele PSD a anunțat,că la negocierile dintre PSD și PNL nu s-a discutat varianta ca Alexandru Rafila să fie premier.

„Asta dacă lucrurile ar fi fost așa. Dacă domnul Cîțu dorește și acceptă ca domnul Rafila să fie prim-ministru al României, nu am nici cea mai mică problemă. Dacă domnul Cîțu este de acord cu domnul Rafila prim-ministru, eu merg la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru domnul Rafila. Înseamnă că PSD și PNL au găsit un nume comun în persoana domnului profesor Rafila și eu sunt total de acord”, a comentat Marcel Ciolacu.