'După recenta achiziţie de 175.000 de tone de grâu din Franţa şi Rusia pentru producţia de pâine la preţuri subvenţionate, rezerva strategică de grâu este suficientă până în prima săptămână a lunii martie', a declarat Khaled Hanafi.

Potrivit Reuters, ultima achiziţie de grâu a Egiptului a constat în 120.000 de tone de grâu din Franţa şi 55.000 de tone de grâu din Rusia la un preţ mediu de 245,25 de dolari pe tonă. Aceasta a fost cea de a 10-a achiziţie de grâu făcută în cursul exerciţiului fiscal curent, iar grâul urmează să fie livrat în luna noiembrie, a precizat Hanafi.

În anul fiscal 2013-2014, Egiptul a achiziţionat din străinătate o cantitate de 5,46 milioane tone de grâu, care s-a adăugat unei producţii locale de 3,7 milioane tone. Săptămâna trecută, Khaled Hanafi declara că Egiptul vrea să reducă anul viitor importurile de grâu ale statului până la 4 – 4,5 milioane de tone, cu condiţia continuării reformelor în programul de subvenţionare a pâinii pentru a reduce consumul şi risipa.

Egiptul cumpără în mod frecvent grâu din România. Ultima achiziţie de acest fel a fost făcută în data de 3 septembrie, când Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a semnat un contract pentru achiziţionarea a 60.000 de tone de grâu din România de la firma Bunge. AGERPRES