Deja peste 2.000 de tineri italieni au înaintat cereri, sperând să se numere printre cei aleşi să se ocupe de analiza problemelor economice, financiare, care ţin de securitatea energetică şi de internet. Situaţia s-a schimbat acum: este pentru prima dată când serviciile secrete italiene caută candidaţi pe noul lor site www.sicurezzanazionale.gov.it. Printre candidaţi sunt 1.740 de tineri şi 165 de tinere, iar dintre ei 987 sunt specialişti în IT, 404 – analişti economici şi 523 de analişti în probleme energetice, precizează La Repubblica, preluat de Inopressa.ru.

De cele mai multe ori este vorba de primul loc de muncă. De regulă, candidaţii sunt originari din regiunile de nord şi centrale ale ţării, dar sunt şi reprezentanţi ai marilor oraşe şi ai unor localităţi mici situate în întreaga peninsulă, ‘din Bolzano până în Catania’, subliniază cotidianul italian.

"Performanţele unice în orice domeniu se pot dovedi utile pentru spionaj: de la cei care cunosc limbi străine rare până la cei care se pricep să citească date primite prin satelit, de la criptografi până la biologi şi chimişti, toţi se pot manifesta", se spune pe site-ul menţionat.

Vor fi selectaţi doar câteva zeci de aspiranţi, ei vor primi remunerări considerabile, însă vor trebui să înveţe să mintă: nimeni nu trebuie să ştie că un specialist IT-ist, un economist ochelarist sau un cercetător botanist sunt, în realitate, agenţi secreţi, că soţul, cicălitor şi sedentar incurabil, sau soţia, cea adesea cu capul în nori, lucrează de fapt pentru securitatea ţării, subliniază La Repubblica.
Sursa: Agerpres