Pierderile record ale Citigroup au forţat schimbarea conducerii instituţiei, i-au dat peste cap ratingurile şi au zgâlţâit bursele de la New York şi Londra.

Acţiunile Citigroup au încheiat săptămâna trecută la o cotaţie de 32,9 dolari pe bursa din New York, pierzând nu mai puţin de 14,5% în ultimele cinci zile de tranzacţionare. În plus, Chuck Prince, preşedintele grupului american, a fost nevoit să-şi dea demisia, punând punct în mod brutal unei cariere de 28 de ani în cadrul companiei. Atât demisia lui Prince, cât şi scăderea cotaţiilor au fost rezultatul anunţului potrivit căruia compania va trebui să taie din bilanţ o sumă între 8 şi 11 miliarde de dolari şi să o treacă pe pierdere ca urmare a deprecierii titlurilor ipotecare. Vestea a venit după ce Citigroup a mai anunţat, pentru trimestrul al III-lea, o altă revizuire în sens negativ a bilanţului, cu 3,3 miliarde de euro.

Când un gigant de talia Citigroup are probleme, efectele se transmit şi de cealaltă parte a Oceanului. La Londra, indicele bursier FTSE 300 a pierdut, într-o şedinţă, 0,6% după anunţul privind reevaluarea activelor băncii americane, iar indicele FTSE 100, care include acţiunile celor mai mari companii britanice, a coborât cu 1,06%, pentru a treia zi consecutiv.

Preşedintele Citigroup a decis în weekend să-şi dea demisia, dar anunţul a fost făcut abia lunea trecută. „Singurul lucru onorabil pe care-l pot face acum, în calitate de director executiv este să mă retrag, dat fiind nivelul pierderilor din titlurile garantate cu ipotecare“, a declarat Prince.

Şi banca Morgan Stanley a anunţat că va şterge din bilanţ 3,7 miliarde de dolari aferente deprecierii titlurilor care au în spate împrumuturi pentru case. Cele două bănci „lovite“ săptămâna trecută completează şirul deschis de banca elveţiană UBS, care a anunţat în octombrie pierderi, şi continuat, în urmă cu două săptămâni, de Merill Lynch.

În ultima lună, cotaţiile celor aproape 20.000 de companii din sectorul financiar, analizate de Google, au scăzut cu aproape 12%. În aceeaşi perioadă, indicele S&P 500 a înregistrat o regresie de 6,5%, în mare parte influenţată de rezultatele negative ale băncilor. Indicele este calculat pornind de la cotaţiile a 500 de companii cu capitalizare mare, listate pe pieţele americane NYSE şi Nasdaq. În aceeaşi perioadă, scăderea medie pe burse măsurată de indicele Dow Jones a fost de 7,29%. Dow Jones măsoară performanţele pe bursă a 30 de companii mari, din sectorul industrial.

«Singurul lucru onorabil pe care-l pot face acum este să mă retrag.»
Chuck Prince, preşedinte Citigroup