Paracetamol luat pe perioada sarcinii poate duce la scădea IQ-ul copilului și poate crește riscul de autism, au constat cercetătorii de la Harvard. 

Luarea medicamentului este, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) și autism.

Cercetătorii din universitățile americane, inclusiv Harvard, au analizat nouă studii în care au examinat în total 150.000 de mame și copii.

Cercetătorii au constat că balanța hormonilor din uter este modificată prin administrarea de paracetamol, cunoscut și ca acetaminofen (APAP)

Unul dintre studiile analizate a constatat o scădere cu trei puncte a IQ-ului pentru copiii de cinci ani ale căror mame au luat paracetamol pentru ameliorarea durerii fără febră. Alte cercetari au arătat că tinerii expuși la medicament în timp ce se aflau încă în uter au probleme cu vorbirea.

Nu este prima oară când oamenii de știință au găsit o legătură între utilizarea paracetamolului și vorbirea întârziată.
În ianuarie, cercetatori din NY au descoperit că vorbitul bebelușilor poate fi amânat de până la 6 ori, în cazul în care mamele consumă paracetamol.

De asemenea, mamele care au luat acetaminofen de mai mult de șase ori în timpul sarcinii, au mai multe șanse să aibă fiice cu vocabular limitat, a mai arătat studiul.

Paracetamolul este disponibil în general fără prescripție medicală și este medicamentul cel mai utilizat pe perioada  sarcinii.  Potrivit studiilor efectuate de Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA, pproximativ 65% dintre femeile gravide din SUA și mai mult de 50% dintre femeile europene utilizează medicamentul pe perioada sarcinii.

Cercetările din acest an au arătat că analgezicele comune pot crește riscul unui copil de a suferi de ADHD cu până la 30% și până la 20% pentru autism, atunci când sunt luate de mamele lor.

 

Studiul, condus de dr. Ilan Matok, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a analizat 132.738 de perechi de mame și copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani.

Constatările noastre sugerează o asociere între utilizarea prelungită a acetaminofen-ului și creșterea  riscului de autism si ADHD”, a declarat dr. Matok, dailymail.co.uk.

Ca în cazul oricărui medicament luat în timpul sarcinii, paracetamolul trebuie să fie administrat în doza cea mai scăzută, pentru o perioadă cât mai scurtă.

Cercetatori acestor studii, publicate in jurnalul Hormones and Behavior, au spus: O durata de folosinta mai mare a APAP-ului a fost asociata cu un risc crescut.”

„Femeile însărcinate ar trebui să fie atenționate împotriva utilizării fără discriminare a acestui medicament.” 

Femeile gravide sunt, în general, excluse din cercetarea științifică și, prin urmare, marea majoritate a medicamentelor nu au fost studiate în mod adecvat, iar riscurile pentru copil sunt adesea prost înțelese.

 „Este nevoie de studii suplimentare pentru a elucida mecanismele biologice profunde și pentru a dezvolta analgezice mai sigure”, au mai adăugat aceștia.