Bursele s-au prăbuşit la deschiderea primei şedinte de după 23 ianuarie, când izbucnirea epidemiei a costat 17 vieţi în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, din provincia Hubei.

Urgenţă medicală globală

Virusul asemănător gripei a fost declarat urgentă medicală globală. Acesta s-a răspândit în peste 24 de ţări şi regiuni iar primul deces în afara Chinei fiind raportat duminică, când un chinez în vârstă de 44 de ani care a murit în Filipine după ce a călătorit din Wuhan.

Numărul deceselor din China a urcat la 361, fiind mai mare cu 57 comparativ cu ziua anterioară. Cel al noilor cazuri de infecţii confirmate în China a crescut cu 2.829, la un total de 17.205.

Indicele Shanghai Composite a scăzut luni cu 8%, reducând capitalizarea pieţei cu aproape 370 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Reuters.

Cel mai redus nivel pentru Yuan

Yuanul a început tranzacţiile de pe continent la cel mai redus nivel din acest an.

Preţurile fierului, petrolului şi cuprului tranzacţionate la Shanghai au scăzut cu un procent maxim permis zilnic, urmând declinul preţurilor acestor mărfuri consemnate la nivel mondial, răspândirea virusului înrăutăţind perspectivele economiei mondiale.

Intervenția băncii centrale

Investitorii se pregătiseră pentru volatilitatea acţiunilor, obligaţiunilor, yuanului şi mărfurilor, la reluarea tranzacţiilor de luni, în urma scăderilor puternice consemnate la burse din întreaga lume, din cauza impactului anticipat pentru a doua mare economie a lumii, care este China.

Pentru a tempera panica, banca centrală chineză a injectat luni în piaţă lichidităţi de 1.200 de miliarde de yuani (173,8 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni repo inverse.

Beijingul a anunţat totodată că va ajuta firmele care produc bunuri esenţiale să îşi reia activitatea cât mai curând posibil.


Te-ar putea interesa și: