„Guvernul şi-a bazat proiecţia de venituri bugetare pe o contracţie economică de -3,8%, care rămâne în continuare optimistă. Noi avem o estimare de -5%, ceea ce înseamnă că pe venituri probabil că Guvernul este optimist, iar pe cheltuieli aş spune că este, de asemenea, optimist.

Probabil că şi cheltuielile vor fi mai mari. Şi prin urmare ne aşteptăm la un deficit mai mare decât ţinta pe care şi-a asumat-o, de 8,6%. Noi vom reevalua estimarea de deficit bugetar, dar cel mai probabil noua noastră estimare va fi undeva în jur de 9,5%”, a transmis Ionuţ Dumitru, potrivit agerpres.ro

O nouă rectificare bugetară până la finalul anului

De asemenea, economistul şef al Raiffeisen Bank este de părere că va fi o nouă rectificare bugetară „cu ajustări semnificative”, până la finalul anului.

„Părerea mea este că va fi o nouă rectificare bugetară cu ajustări semnificative până la sfârşitul anului. Sunt în continuare o serie de incertitudini legate de evoluţia economie.

Trimestrul II a fost uşor mai bun decât aşteptările, dar oricum cu o contracţie severă a activităţii economice, iar trimestrele III şi IV sunt incerte. Nu ştim ce se va întâmpla cu economia, dar în orice caz, revenirea economică va fi destul de dificilă. Probabil că veniturile bugetare au un grad de incertitudine destul de mare”, a transmis acesta.

Creșterea punctului de pensie

Legat de majorarea punctului de pensie, Ionuţ Dumitru a transmis că o creştere de 14% este cu mult mai sustenabilă decât una de 40%.

„Pensiile după părerea mea trebuiau crescute. Părerea mea e că vor fi discuţii politice intense pe subiect şi va fi o dezbatere politică foarte puternică pe subiectul creşterii pensiilor. E clar că ecuaţia bugetară este extrem de complicată.

Anul acesta este clar, deficitul bugetar va fi foarte mare. Problema este că nu ne permitem să rămânem la un deficit atât de mare şi în anii următori din simplul motiv că nu-l vom putea finanţa. Şi cel de anul acesta va fi foarte greu finanţabil, iar începând cu anul viitor va trebui să reducem deficitul bugetar”, a spus fostul şef al Consiliului Fiscal.