Dacă numai prin politici monetare şi fiscale relaxate s-ar obţine creştere economică, atunci Zimbabwe ar trebui să aibă cea mai mare creştere economică pentru că ei au cea mai relaxată politică monetară. Problema este că înţelepciunea, secole întregi de management economic arată că nu prin politici fiscale şi monetare laxe se obţine creştere economică”, a spus Valentin Lazea, la o conferinţă pe tema aderării la zona euro, potrivit Mediafax. 

Ceea ce agravează problematica în momentul de faţă este că în lume există un trend general care spune că asta e calea cea bună. Economiştii în general au abdicat de la învăţătura de secole care spune că nu asta e calea şi acum încearcă să fie mai deştepţi decât toate generaţiile trecute, aruncă la gunoi cărţile şi experienţele care spun că nu politica monetară şi fiscală laxe generează creşterea şi acum încearcă să reinventeze roata. Şi dacă economişti din toată lumea spun asta, şi ai noştri decidenţi spun că de ce să nu creadă chestia asta? Va fi o bătălie ideatică şi miezul problemei pentru mulţi ani de acum înainte”, a adăugat Valentin Lazea.

Economistul-şef a arătat că nu se poate „arunca la gunoi” experienţa de sute de ani pentru a se trece la o nouă abordare, greşită în opinia lui. Totodată, a precizat că situaţia statelor este diferită, iar România nu se poate compara cu state puternice, care au deţinut imperii, precum Marea Britanie sau China, aceastea având posibilitatea să-şi acopere datoriile interne prin active deţinute în străinătate.

Guvernul a prezentat săptămâna trecută proiectul noului Cod Fiscal, care prevede mai multe măsuri de relaxare fiscală:

– reducerea, începând cu anul viitor, a TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%

– nivelul TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază ar urma să scadă la 9%

– reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanţi şi alcool

– eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende

– reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Ponta: Iau în calcul inclusiv angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că ia în calcul inclusiv angajarea răspunderii Guvernului pe Codul Fiscal, dacă acesta va fi blocat în Parlament şi riscă să nu fie adoptat în circuitul legislativ în această sesiune parlamentară.

"Vă spun un lucru: voi face toate eforturile ca acest Cod fiscal să se adopte până la sfârşitul sesiunii parlamentare, inclusiv iau în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă la un moment dat se blochează politicianist de către PNL sau de altcineva", a spus Ponta.

El a arătat că, din punctul său de vedere, până la sfârşitul sesiunii parlamentare în curs trebuie să fie adoptat Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, pentru ca să existe şase luni de pregătire a implementării.

Întrebat ce va face în cazul în care va fi depusă o moţiune de cenzură pe această temă, în cazul angajării răspunderii, Ponta a precizat: "Mă descurc cu moţiunile de cenzură".

 

Solicitat să comenteze, pe de altă parte, declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că acest Cod fiscal a fost inspirat în mare parte din propunerile PNL şi ale sale, din timpul campaniei, Ponta a răspuns: "Atunci înseamnă că îl va susţine, e perfect acest lucru".

Ponta a spus că în realitate Codul Fiscal nu e nici al PSD, nici al PNL şi a criticat faptul că în ultimul timp PNL se declară tot timpul împotriva a ce se doreşte să se facă.

"Sper ca cei de la PNL să nu joace ca de obicei la off-side, adică să zică că sunt pentru, dar sunt contra, sau dacă noi suntem pentru, ei să fie împotrivă, pentru că văd că au adoptat jocul ăsta în care orice faci ei o întorc pe partea cealaltă şi mă deranjează. Cred că în felul acesta nu putem progresa", a spus Ponta.

El a arătat că în ultimele zile i-a văzut pe liberali că sunt "de profesie contra". "Dacă-s ideile lor, de ce sunt contra? Ei sunt contra de principiu", a spus Ponta.