Într-un eveniment organizat de Rezerva Federală a SUA, Lane a susținut că această practică a BCE ar putea provoca mai multă confuzie decât claritate în rândul publicului și al piețelor financiare. El a subliniat că analiza riscurilor este mai bine realizată intern și că publicarea scenariilor ar putea fi înșelătoare, în condițiile în care nu toate variantele au aceeași relevanță
Problemele comunicării riscurilor la BCE
Lane a atras atenția că publicarea unor scenarii selective ale BCE ar putea evidenția factori de risc care, în final, să nu se concretizeze, generând astfel interpretări eronate.
Mai mult, această abordare ar putea crea impresia unui set limitat de riscuri, departe de realitatea complexă pe care o gestionează BCE. Economistul a explicat că, în condițiile actuale, în care modelele economice se bazează tot mai mult pe machine learning, comunicarea publică a unor variante simplificate poate fi contraproductivă.
Aspecte logistice și precedentul respins al transparenței
Lane a menționat, de asemenea, dificultățile logistice implicate: cu 26 de membri în Consiliul Guvernatorilor , ar fi complicat să se selecteze și să se comunice în mod regulat scenarii relevante. Această idee a fost discutată și în 2023, când Isabel Schnabel a propus ca estimările individuale privind politica monetară să fie făcute publice, însă propunerea a fost respinsă. Oficialii au preferat o comunicare unitară, pentru a evita confuziile și mesajele contradictorii care ar putea afecta stabilitatea piețelor.
Astfel, BCE continuă să gestioneze cu prudență modul în care își comunică deciziile și analizele, pentru a menține încrederea și coerența în mesajele transmise către public.
Care este rolul BCE
Banca Centrală Europeană (BCE) este banca centrală a Uniunii Europene, cu funcția de administrare a politicii monetare în Zona euro a celor 20 de țări care folosesc euro ca monedă. Își are sediul în Frankfurt am Main.
Banca a fost înființată la 1 iunie 1998, ca urmare a Tratatului de la Amsterdam. BCE colaborează cu băncile centrale din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Împreună, formează Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC). BCE stabilește cadrul cooperării dintre băncile centrale ale celor 20 state membre care au adoptat moneda unică și alcătuiesc împreună zona euro. Cooperarea existentă la nivelul acestui grup restrâns poartă numele de „eurosistem”. Banca europeană are ca obiectiv menținerea inflației la un nivel inferior, dar apropiat de 2%.