BCE: Zona euro, vulnerabilă din cauza integrării în economia globală

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a explicat, în cadrul unei reuniuni a Asociației Internaționale a Derivatelor și Activelor de Schimb (ISDA), că evenimentele recente de pe piețele financiare globale au relansat discuțiile privind stabilitatea financiară și capacitatea instituțiilor europene de a face față șocurilor externe.

El a afirmat că, în actualul climat de fragmentare geopolitică, riscul apariției unor efecte negative asupra economiei europene este în creștere. În opinia sa, escaladarea tensiunilor comerciale ar putea degenera într-un război economic global, cu impact direct asupra statelor din zona euro.

„Ultimele luni au fost marcate de evenimente pe piețele financiare globale, ceea ce generează dezbateri despre riscurile asupra stabilității financiare și a rezilienței instituționale. Fragmentarea geopolitică tot mai mare riscă să amplifice probabilitatea producerii efectelor adverse. Principala preocupare este că tensiunile comerciale ar putea degenera în război comercial”, a declarat Luis de Guindos.

bugetul UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Trei tipuri de vulnerabilități în fața incertitudinii globale

Vicepreședintele BCE a detaliat principalele tipuri de vulnerabilități la care este expusă zona euro:

  1. Expunerea la sistemul comercial mondial – De Guindos a subliniat că economiile din zona euro sunt profund conectate la rețelele globale de aprovizionare, ceea ce le face sensibile la șocuri externe.

  2. Impactul asupra consumatorilor și companiilor – Tensiunile comerciale ar putea afecta firmele și gospodăriile, influențând negativ capacitatea de creditare a băncilor și a altor instituții financiare.

  3. Riscurile fiscale – Chiar dacă datoria publică raportată la PIB s-a redus după pandemie, unele țări din zona euro continuă să aibă poziții fiscale vulnerabile, ceea ce amplifică riscurile suverane.

„În contextul în care economia zonei euro este foarte deschisă și este integrată profund în rețelele globale de aprovizionare, există o serie de vulnerabilități ale stabilității financiare care riscă să fie testate. Dar nivelul ridicat al incertitudinii nu se limitează la comerț. Numeroase alte domenii, inclusiv cel monetar, cel fiscal și politicile de siguranță națională au fost, de asemenea, afectate”, a subliniat Luis de Guindos.

„A doua vulnerabilitate se referă la economia zonei euro. Escaladarea tensiunilor comerciale ar putea afecta firmele și familiile din zona euro, generând potențiale riscuri în materie de creditare, atât pentru bănci, cât și pentru companiile non-bancare. A treia vulnerabilitate se referă la riscurile suverane. Raportul dintre datorii și PIB a scăzut de la pandemie, dar pozițiile fiscale ale anumitor state din zona euro rămân slabe”, a atras atenția Luis de Guindos.

Este necesar un cadru de reglementare mai solid

În fața acestor riscuri, Luis de Guindos a afirmat că Uniunea Europeană are nevoie de un cadru solid de supraveghere financiară, care să funcționeze eficient în toate sectoarele pieței. El a subliniat că doar printr-o reglementare coerentă și riguroasă, sistemul financiar european va putea rezista presiunilor viitoare.

Vicepreședintele BCE a încheiat prin a sublinia că, în actualul context global plin de incertitudini, consolidarea rezilienței trebuie să devină o prioritate la nivel instituțional.

„Ținând cont de aceste vulnerabilități, trebuie să ne întrebăm dacă instituțiile financiare ale zonei euro sunt suficient de pregătite pentru a face față riscurilor. (…) Ținând cont de nivelul ridicat de incertitudine, este necesar un cadru puternic de reglementare și supraveghere în toate sectoarele financiare, pentru a asigura că reziliența de până acum rămâne fermă în perspectivele noilor riscuri”, a concluzionat Luis de Guindos.