Bursa scade, fondurile de pensii private pierd teren

Tensiunile politice generate de destrămarea coaliției de guvernare și ascensiunea în turul doi a liderului AUR au provocat o undă de șoc pe piețele financiare din România. Bursa de Valori București a încheiat săptămâna trecută cu o scădere de 3,8%, echivalentul unei pierderi de 16 miliarde de lei din capitalizarea companiilor listate.

Efectele negative s-au transmis rapid și la fondurile de pensii din Pilonul II, la care sunt înscriși peste 8 milioane de români în acest moment. Potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și analizate de Ziarul Financiar, activele celor 8,3 milioane de participanți au scăzut cu 4,8 miliarde de lei – adică aproape 1 miliard de euro.

Circa 25% din activele fondurilor de pensii sunt investite în acțiuni listate la Bursa de Valori București, iar restul, în principal în titluri de stat. Presiunea de pe piața de capital, coroborată cu vânzările masive de titluri guvernamentale, a afectat valoarea totală a activelor fondurilor, ceea ce s-a reflectat în scăderea valorii unităților de fond.

Peste 500 de lei pierdere teoretică pentru fiecare contributor

Diminuarea valorii activelor se traduce, în medie, printr-o pierdere de aproximativ 580 de lei pentru fiecare român care contribuie la Pilonul II. Chiar dacă aceste pierderi sunt, deocamdată, doar teoretice și reflectă o volatilitate temporară, ele provoacă îngrijorare în rândul celor care economisesc pentru pensie.

„Investițiile fondurilor de pensii obligatorii administrate privat sunt în mare parte orientate către titluri de stat. Astfel, două treimi din randamentul acestor fonduri sunt determinate de evoluția prețurilor titlurilor de stat.

Creșterea randamentelor cerute de investitori – de la 6,50-7,50% la 8,00-8,50%, în funcție de maturitate – a dus la o scădere semnificativă și imediată a valorii activului net al fiecărui fond”, a declarat Andreea Nica, vicepreședinte CFA Society România.

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani – un indicator-cheie al încrederii investitorilor – au depășit pragul de 8%, nivel atins ultima dată în 2022, imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. Inversarea curbei randamentelor, adică dobânzi mai mari pe termen scurt decât pe termen lung, semnalează și ea o posibilă criză economică.

Instabilitatea politică, factor-cheie în pierderea încrederii

Radu Crăciun, președintele Asociației Administratorilor de Pensii Private (APAPR) și director general al BCR Pensii, atrage atenția că aceste pierderi pot fi recuperate doar într-un climat politic stabil.

„România va trebui să facă o serie de ajustări importante pentru a asigura sustenabilitatea evoluțiilor economice, în primul rând reechilibrarea bugetului. Existența unei conduceri politice stabile va fi esențială pentru ca această ajustare să fie ordonată și administrată.

Doar astfel investitorii străini vor reveni pe piețele financiare locale, iar asta va fi benefic și pentru fondurile de pensii private”, a explicat el.

Analiștii avertizează că, în lipsa unor măsuri credibile și rapide din partea autorităților, volatilitatea poate continua și în următoarele săptămâni. Episoade similare au mai fost înregistrate, cum a fost cazul pandemiei sau izbucnirii conflictului din Ucraina, dar piețele au revenit ulterior, după stabilizarea situației.

Pentru milioane de români, fondurile de pensii private reprezintă economiile pe termen lung, iar evoluția acestora este atent monitorizată. Deși administratorii fondurilor dau asigurări că nu este vorba despre pierderi definitive, ci despre o scădere temporară a valorii unităților de fond, perioada actuală este una de vulnerabilitate.