O redresare solidă a zonei euro ar fi o veste bună pentru Banca Centrală Europeană, care a demarat în martie mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să stimuleze economia şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, s-a situat în iulie la 53,9 puncte, de la 54,02 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analiştii se aşteptau la un avans de până la 53,7 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Indicatorul PMI arată că, în trimestru trei din 2015, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4%. Estimarea Markit de 0,3% este uşor sub cea de 0,5% a analiştilor intervievaţi de Reuters luna trecută.

''Zona euro a demonstrat că în iulie nu a fost afectată de turbulenţele din Grecia', a declarat Chris Williamson, economist al Markit.

Conform prognozei revizuite a BCE, în 2015 economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro, în acest an. AGERPRES