Economia Uniunii Europene ar putea să se contracte cu 1% în 2020 din cauza coronavirusului, se arată într-un document al Comisiei Europene, însă o serie de oficiali precum şi estimările interne ale executivului comunitar sunt mult mai pesimiste şi arată spre o contracţie de până la 2,5%, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Criza COVID-19 este estimată să aibă un impact negativ foarte mare asupra UE şi zonei euro. Impactul direct, prin toate canalele, este aşteptat să reducă creşterea reală a PIB în 2020 cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu situaţia în care nu ar fi fost o pandemie”, se arată în documentul Comisiei Europene.

„Având în vedere că în 2020 creşterea reală a PIB în Uniunea Europeană era prognozată 1,4%, aceasta ar însemna o contracţie cu 1% a PIB în 2020, cu o revenire substanţială dar nu completă în 2021”, susţine documentul menţionat.

Cu toate acestea, o serie de oficiali precum şi un document intern al Comisiei arată că impactul negativ al coronavirusului va fi unul de 3,9 puncte procentuale, în loc de unul de 2,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că recesiune ar fi mult mai gravă decât minus 1%.

Creşterea economiei zonei euro, în scădere față de 2019

Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre participă luni, 16 martie 2020, începând cu ora 16:00, la o videoconferinţă în cadrul reuniunii Eurogrup extins, care are ca scop instituirea unor măsuri economice coordonate la nivelul Uniunii Europene.

Luna trecută, Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine nemodificate previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în zona euro şi Uniunea Europeană, chiar dacă a tras un semnal de alarmă faţă de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale şi epidemia de COVID-19, care ar putea afecta activitatea economică.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea economiei zonei euro ar fi trebuit să rămână stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE se estima o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019.

Următoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi cele din primăvara anului 2020, care sunt programate a fi publicate în 7 mai.