Economia SUA va trece prin vremuri dificile, cu un şomaj „cronic” şi o activitate lentă în industrie, care vor afecta ritmul de revenire, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului american, citat de Reuters.

Biroul prognozează că deficitul bugetar al SUA va atinge 1.324 miliarde de dolari în acest an, nivel uşor mai redus decât cel estimat în luna martie, de 1.368 miliarde dolari. Diferenţa este atribuită unei posibile reduceri de 50 de miliarde de dolari în cheltuielile implicate de programul TARP, instituit de guvern în 2009 pentru salvarea companiilor financiare.

Datele subliniază, însă, că fără modificări semnificative în legislaţia fiscală, executivul se va chinui să găsească o rezolvare problemei deficitului bugetar.

„Numărul mare de locuinţe nelocuite şi capacitatea nefolosită a uzinelor şi birourilor vor frâna continuu activitatea din construcţii şi investiţiile din afaceri şi vor încetini creşterea veniturilor, iar bunăstarea pierdută va afecta cheltuielile populaţiei”, a declarat Douglas Elmendorf, directorul Biroului.

Rata şomajului, în prezent de 9,5%, nu va coborî aproape de 5% până în 2014, a adăugat el. Rata şomajului a atins ultima dată 5% în aprilie 2008, perioadă în care economia a intrat în recesiune.

SURSA: Mediafax