Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii, joi, cea de-a treia estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada iulie-septembrie 2016, conform căreia cea mai mare economie mondială a înregistrat o creştere de 3,5% în ritm anual, în loc de un avans de 3,2%, cât s-a previzionat anterior. În trimestrul doi din 2016, economia americană a crescut cu 1,4%, după un avans de 0,8% în primele trei luni din acest an. 

Performanţele peste aşteptări ale PIB-ului SUA în perioada iulie-septembrie 2016 se explică în principal prin creşterea cu 3% a cheltuielilor de consum, responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică, faţă de un avans de 2,8% previzionat anterior. 

Cheltuielile în structuri non-rezidenţiale au urcat cu 12%, cel mai rapid ritm de creştere din 2014. Exporturile au înregistrat un avans de 10%, cel mai rapid ritm de creştere din 2013, mai ales datorită majorării exporturile de soia boabe. 

Analiştii se aşteaptă ca avansul de 3,5%, cea mai bună performanţă după creşterea de 5% înregistrată în trimestrul trei din 2014, să nu dureze, iar în ultimele trei luni din acest an expansiunea ar urma să încetinească la 2%. 

Pe ansamblul acestui an, PIB-ul SUA ar urma să înregistreze un avans modest, de 1,5%, faţă de 2,6% în 2015. 

SURSA: Agerpres