Cheltuielile solide de consum au fost compensate de revizuirea în scădere a datelor privind investiţiile, informează raportul.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat un avans anual de 1,9% în perioada octombrie-decembrie 2016, similar cu estimarea preliminară de luna trecută, dar după un avans de 3,5% în trimestrul trei din 2016. Economiştii se aşteptau la o creştere a PIB-ului SUA de 2,1% în trimestrul patru din 2016. 

Pe ansamblul anului trecut, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 1,6%, după o creştere de 2,6% în 2015. Este vorba de cea mai slabă performanţă a economiei SUA de după 2011 şi totodată al 11-lea an în care SUA au înregistrat o creştere economică anuală mai mică de 3%. Anul trecut, creşterea economică a fost limitată de petrolul ieftin şi aprecierea dolarului, care a afectat profiturile companiilor şi a limitat investiţiile. 

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 3% în ultimele trei luni din 2016, faţă de un avans de 2,5% estimat iniţial de Departamentul Comerţului. 

Importurile au înregistrat un avans de 8,5% (faţă de 8,3% în estimarea de luna trecută), în timp ce exporturile au scăzut cu 4%. 

Cheltuielile cu noile echipamente, care au stimulat redresarea economiei în ultimele luni, au urcat în trimestrul patru (cu 1,9%) dar nu atât de mult cum s-a raportat iniţial (3,1%). 

Pentru acest an, Rezerva Federală a SUA mizează pe o expansiune moderată de 2,1% a economiei americane în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,3%.

AGERPRES