Într-o postare pe pagina personală de Facebook, premierul Florin Cîţu anunță rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021.

Totodată, el a subliniat faptul că datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, economia României are, „cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani”.

„Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunţat că rata şomajului în luna mai a ajuns la 5,5% şi la cel mai mic număr de persoane în şomaj din martie 2020. O economie în care cresc investiţiile şi salariile este o economie în care creşte numărul locurilor de muncă (în mediul privat)”, a scris premierul, pe Facebook.

De menționat este faptul că, postarea premierului vine după ultimele informări transmise de Eurostat. Mai exact, potrivit cifrelor publicate la finalul săptămânii trecute, rata şomajului în Uniunea Europeană a scăzut cu 0,1 puncte în luna mai 2021, până la 7,3% din populaţia activă, dar este deasupra nivelului de 6,9% înregistrat în luna mai a anului trecut.

Totodată, sursa citată mai preciza că rata şomajului în zona euro a urmat o tendinţă similară de scădere, de la 8,1% în luna aprilie până la 7,9% în luna mai, dar rămâne cu 0,4 puncte peste nivelul la care era în urmă cu un an.

Luna trecută, Eurostat estimează că 15,3 milioane de persoane erau în şomaj în UE, dintre care 12,9 milioane în ţările care fac parte din zona euro.

Tinerii, cei mai afectați de lipsa locurilor de muncă

Cea mai afectată categoria a fost cea a tinerilor, care, potrivit Eurostat, în luna mai 2021 rata şomajului în rândul celor cu vârsta de până la 25 de ani era de 17,3% în UE şi de 17,5% în zona euro, în pofida unei scăderi comparativ cu luna aprilie. Comparativ cu situaţia din luna mai a anului trecut, rata şomajului în rândul tinerilor a rămas stabilă în zona euro dar a crescut cu 0,3 puncte în UE.

În ceea ce privește statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului, acestea sunt Olanda şi Cehia (ambele cu 3,3%), Germania şi Malta (3,7%), Polonia (3,8%) şi Ungaria (3,9%). Pe de altă parte, Grecia (15,4%), Spania (15,3%) şi Italia (10,5%) au cele mai ridicate rate ale şomajului din UE.

Situația din țara noastră arată pozitiv. Cu o rată a şomajului de 5,5% în luna mai, în scădere faţă de o rată de 5,7% în luna aprilie, România se situează printre statele membre cu cea mai scăzută rată a şomajului din UE.