Într-un mesaj transmis de Guvern, premierul Florin Cîțu susține că își dorește o justiție eficientă și responsabilă. Totodată, el a subliniat faptul că multe lucruri s-au schimbat în România, însă mai este nevoie de o serie de schimbări din punct de vedere social, politic și economic.

Premierul țării susține că foarte multe persoane își doresc în continuare o justiție ineficientă și controlabilă, motiv pentru care este nevoie de timp ca justiția să fie vindecată de ”răul adus în anii care au trecut”.

„Sărbătorim astăzi Ziua Justiţiei. Fără o justiţie independentă, eficientă şi responsabilă nu poate exista democraţie liberală consolidată. Din 1994, când a fost instituită Ziua Justiţiei, multe s-au schimbat în bine în România prin munca celor care au crezut şi cred în valorile lumii libere. Suntem acum un stat membru UE şi NATO, suntem racordaţi la valorile democraţiilor consolidate europene şi suntem în pragul unui proces masiv de schimbări economice, sociale şi politice.

”Vindecarea” justiției necesită timp

În acest context, reforma în domeniul justiţiei este un proces deja demarat de coaliţia forţelor proeuropene, care conduce acum România. Nu va fi uşor. Sunt încă mulţi care îşi doresc ca justiţia să rămână ineficientă şi controlabilă. Însă, alături de partenerii noştri instituţionali la nivel european, suntem angrenaţi într-un proces de vindecare a justiţiei de răul care i-a fost adus în anii care au trecut”, spune Cîţu în mesajul transmis de Guvern.

În același timp, premierul Florin Cîțu a mai subliniat faptul că „cine crede că poate opri procesul inevitabil şi ireversibil al consolidării independenţei şi eficienţei justiţiei nu a înţeles nimic din ultimii 30 de ani”.

La finalul mesajului transmis de Guvern, premierul a urat un călduros ”La mulți ani” Justiției române, dar și celor care lucrează în acest domeniu.

„La mulţi ani Justiţiei române! La mulţi ani tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în acest nobil domeniu al justiţiei!”, conchide premierul.