Economia României ar putea crește cu 3,5% în 2022

Guvernul este mai optimist acum în ceea ce privește creșterea economică. România ar putea înregistra o creștere economică de 3,5 procente în acest an, asta după ce, în prognoza anterioară, nivelul creșterii economice era de doar 2,9 procente în 2022. Este de menționat că bugetul a fost construit pe o creștere economică de 4,6 procente.

Autoritățile informează că majorarea nominală a Produsului Intern Brut (PIB) este importantă pentru buget, chiar dacă majorarea reală este mai mică. În acest mod, bugetul inițial pe un PIB de 1.317 miliarde de lei, iar prognoza actuală este de 1.372 de lei.

Prognoza de creștere economică pentru acest an, publicată de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), va ajuta la rectificarea bugetară anunțată recent, care, potrivit președintelui UDMR Kelemen Hunor va avea loc în luna august.

Toate prognozele au început să fie mai optimiste

În primul sfert al acestui an, economia românească a înregistrat o performanță neașteptată, ceea ce a determinat toate prognozele să fie mai optimiste, chiar dacă economiștii sunt puțin rezervați în ceea ce privește datele.

Comportamentul economiștilor vine în contextul în care trimestrul patru de anul trecut a fost neașteptat de slab, în timp ce trimestrul doi din acest an a fost neașteptat de bun. Totuși, majoritatea prognozelor s-au dus înspre 4% creștere economică în acest an.

Comisia Europeană și-a revizuit și ea previziunile privind creșterile economice și arată că, anul acesta, România va avea o creștere reală a Produsului Intern Brut (PIB) de 3,9 procente.

Premierul Nicolae Ciucă susține că ne aflăm pe drumul corect

În urmă cu câteva zile, Nicolae Ciucă a declarat că prognoza de creştere economică a Băncii Mondiale la o medie anuală de 5,2% pentru perioada 2022 – 2030 confirmă trendul pozitiv al economiei româneşti. În plus, veștile vin să întărească şi potenţialul de dezvoltare pe termen lung.

El a spus că sunt caracteristicile unei economii sănătoase, ale unui progres bazat pe investiţii, ancorat în proiecte de reformă şi în obiective de perspectivă precum consolidarea statutului de membru al UE, al NATO şi aderarea la Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică.

Nicolae Ciucă a mai subliniat că Executivul şi-a asumat demararea unor reforme ambiţioase, cu rezultate cuantificabile pe termen mediu şi lung.